Livsstilendring ga 75 kg i minus

Tekst: Turid Børtnes (2009)

 

Marit Haug (45) vil ikke bruke ordet slanking, det er for negativt ladet, men hun snakker mer enn gjerne om fysisk aktivitet og omlegging av livsstilen.

Etter halvannet år kan hun vise til formidable resultater. Vekten er redusert med hele 75 kg, men enda viktigere er det at helsa og den fysiske formen er blitt så mye bedre. I starten hadde hun for høyt blodtrykk og diabetes 2, nå er hun både medisinfri og sprek.

Mye støtte

Marit Haug er en av fem ved Tine Meieriet Øst som ble med i første pulje av bedriftshelsetjenestens opplegg for å hjelpe ansatte som sto i fare for å utvikle store helseproblemer. – Jeg brukte vel en måned på å bestemme meg for å bli med, men egentlig var jeg veldig klar for å få til en endring, sier Haug som jobber på salgskontoret på bedriften. Hun kan ikke få fullrost prosjektet og de som står bak nok. – Alle i prosjektet hadde samme utgangspunkt, det var en stor fordel. Støtte fra andre kolleger betød også mye, dessuten var arbeidsplassen min, Tine, veldig positiv. Men viktigst var den personlige oppfølgingen og hjelp og støtte fra BHT underveis.

– Oppsøker bakkene

Deltakerne startet med en enkel helseundersøkelse, der de også ble målt og veid. Kostholdet måtte de legge helt om, blant annet spise minst fem måltider om dagen for å holde et jevnt blodsukkernivå. – Vi satte oss flere overkommelige delmål underveis. Det er viktig for ikke å ødelegge motivasjonen. Etter en måneds tid tok bedriftssykepleier Randi Ajer Marit Haug med ut på tur rundt gjerdet som omgir bedriften. Runden tok 40 minutter. – I dag går jeg den turen på 14 minutter. Før orket jeg ikke noe når jeg kom hjem fra jobb, sank bare ned i en stol. Nå beveger jeg meg hver dag, oppsøker bakkene og bruker avstanden mellom lyktestolpene til intervalltrening, sier salgsmedarbeideren som tidligere helst ikke gikk opp en trapp en gang.

Aktiv livsstil

Før turte hun knapt å gå ut om vinteren fordi hun var redd for å falle. Da ville hun ikke klart å komme seg opp igjen. Skiturer var helt utelukket. Forrige uke var hun på ski for første gang på 33 år. Det gikk bra. Dessuten er det blitt morsomt å se på klær igjen. – Jeg merker en annen forskjell også. Jeg blir sett, før ble jeg sett på. Det er to helt forskjellige ting. Utfordringen nå er å holde på den positive livsstilen. Det er noe av grunnen til at hun gjerne deler sine erfaringer med andre, det forplikter, og det kan kanskje hjelpe og inspirere noen som sliter med de samme problemene som hun selv har hatt. – Jeg har også fått en ny, spennende utfordring. Svogeren min har spurt om jeg vil gå Besseggen! Det klarer den aktive og viljesterke damen helt sikkert.

Personvern og cookies