Leksikolon

(2007)

HENNES & MAURITZ: Veldedig organisasjon som i desember julepynter bybildet med plakater av lettkledde kvinner, såkalte julemisser.

JULEBORD: Rituelt vinterblot etter mønster av firmafester i Valhall, der man tilberedte og åt grisen Særimne, bælmet mjød, antastet friller og frenker, spydde på tråkka, sloss, og til sin forbauselse våknet dagen etter.

JULEFRED: Sinnsstemning som inntrer etter jul.

JULEGAVE: Konkret fremlagt dokumentasjon på at man ikke har den blekeste anelse om hva ens nærmeste egentlig har bruk for og ønsker seg.

JULENISSEN: Mytisk skikkelse med internasjonalt mandat til å sprenge barnefamiliers husholdningsbudsjett. Ikke å forveksle med den norske fjøsnisse, som nøyer seg med en tallerken grøt, noe også barnefamiliene må etter jul.

KAMPHANDLING: a) Desperat forsøk på å rekke å kjøpe gaver innen butikkene stenger julaften. b) Desperat forsøk på ikke å kalle krig krig.

ROMJUL: Av norrønt rumheilagr, dvs. periode som ikke behøver å helligholdes strengt. I dag prinsipielt det samme som den øvrige del av høytiden. Også uke der handelsstanden setter varene ned til normal pris, og kaller det salg.

Personvern og cookies