Leker seg til kunnskap

Tekst: Mats Løvstad (2010)

Flere bedrifter satser nå på dataspill når de skal lære sine ansatte gode HMS-rutiner.

I fjor bestemte ORAS-konsernet å prøve ut spillet ”Er du sikker?” på rundt 700 ansatte. Bakgrunnen var at selskapet opererer med nulltolerense når det gjelder arbeidsulykker, og de ville prøve ut nye metoder for å skape bevissthet rundt HMS-arbeid blant sine ansatte. De utviklet derfor en kampanje basert på sjangeren serious gaming, som tar det beste fra læring- og spillteori med det mål for øyet å skape engasjerende læring. Rolf Risnes, som jobber hos spillutvikler Hyper Interaktiv, sier til fagbladet Byggeindustrien at han storfornøyd med resultatene.
– Resultatene i ettertid var så gode at vi tror flere som jobber med HMS bør få vite om dette. Over 90 prosent av alle ansatte deltok i spillet, og det ble skapt et stort engasjement internt, forteller han.
Risnes og Hyper Interaktiv har siden 2000 jobbet med e-læring inn mot HMS, og har blant annet NCC og St. Olav Hospital i kundeporteføljen.
– De siste fem årene har vi jobbet mye med hvordan spill og læring kan brukes til å sette fokus og skape et engasjement rundt HMS, sier han.

Arbeidsdag i 3D
Som spiller i ”Er du sikker?” tar man kontrollen over en 3D-animert figur, og styrer denne personen gjennom en arbeidsdag. Her må man håndtere ulike utfordringer underveis, og temaer som arbeidsklær, verneutstyr, kjemikalier, rapportering av uønskede hendelser og sikker jobbanalyse er noen av problemstillingene man møter. Spilleren måles hele tiden etter de tre parameterne sikkerhet, verdier og produktivitet. Disse parameterne oppsummerer igjen det viktigste for hver enkelt ansatt i hverdagen. Karin Wasskog i ORAS er strålende fornøyd med effekten.
– Med nærmere 90 prosent gjennomføring av e-læringsspillet har vi virkelig fått satt HMS på kartet. Under kampanjeperioden var det utrolig stort engasjement, og tilbakemeldingene fra brukerne har vært overveldende positive, sier hun.

Her kan du se en teaserfilm for spillet. Gå på kampanje-lenken i høyre kolonne. Der vil du finne ”Er du sikker?”-spillet som nummer tre fra toppen i venstre kolonne.

Personvern og cookies