Konkurranse om renholdsgodkjenning

Tekst: Vemund Jensen (2005)
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon og Norsk Renholdsinstitutt har startet en godkjenningsordning for renholdsbedrifter.
Det svindles som aldri før i renholdsbransjen. I løpet av første halvår i år har skattemyndighetene i Oslo avslørt skatteunndragelser for 20 millioner kroner, en økning på 35 prosent fra i fjor. Fylkesskattekontoret varsler tøffere kontroller. Samtidig er to nye godkjenningsordninger startet opp for å gjøre det vanskeligere for firmaene å fortsette med skitten virksomhet.

To konkurrenter
I et tidligere nummer av Arbeidsmiljø skrev vi om relanseringen av Ren Utvikling, et godkjennings- og utviklingsprogram for renholdsbransjen som Servicebedriftenes Landsforening (SBL) og Norsk Arbeidsmandsforbund står bak. Denne ordningen får nå konkurranse. I slutten av august ble fem bedrifter tildelt tittelen Godkjent Renholdsbedrift. Dette er navnet på godkjenningsprogrammet Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har opprettet i samarbeid med bransjeforeningen Norsk Renholdsinstitutt. HSH har valgt å sette i gang arbeidet med en slik ordning etter at 15 renholdsbedrifter har tilsluttet seg hovedorganisasjonen i løpet av det siste året. Det er en åpen ordning for alle renholdsbedrifter. – Godkjenningsordningen gjelder for alle renholdsbedrifter, enten de er medlemmer hos oss og Norsk Renholdsinstitutt eller ei. I vår ordning er det heller ikke krav om tariffavtale, sier bransjedirektør i HSH, Heidi Lill Oppegaard. Hun er enig i at det hadde vært en fordel med en enkelt godkjenningsordning for renholdsbedrifter, i stedet for to konkurrerende, slik situasjonen blir nå.

Stor interesse
De viktigste vilkårene for å bli sertifisert gjennom ordningen er at bedrifter har de nødvendige offentlige registreringer, skatter og avgifter til fylke og kommune er betalt, forsvarlige arbeidsavtaler, ikke minst med tanke på HMS, og tilstrekkelig opplæring av ansatte. Oppegaard melder om stor interesse for ordningen. – Vi håper ordningen vil styrke seriøse renholdsbedrifter i konkurransen om oppdrag, sier hun. Først ut blant de godkjente renholdsvirksomhetene var Villy’s Rengjøringsservice, Centrum Vinduspuss & Rengjøringsbyrå AS, Bjørnebekk Renhold AS, Rengjøringssentralen Oslo AS og Ekspert Renhold AS. Neste godkjenningsmøte er 24. november. Arbeidsmiljø nr.7 – 2005

Personvern og cookies