Klar Tale med egen nettutgave

Tekst: Grethe Ettung (2009)
klartale.no er spesial­utviklet for at mennesker med ulike lesevansker skal ha utbytte av nett­siden.

Rundt 500.000 mennesker i Norge i dag har lesevansker. Mange nettaviser ekskluderer mennesker med ulike leseutfordringer fordi de ofte oppleves som kaotiske å forholde seg til. – Når tusener av mennesker i Norge går glipp av viktig samfunnsinformasjon, skapes det en kløft mellom dem som vet, og dem som ikke vet. Dette kunnskapsgapet ønsket vi å gjøre mindre, sier redaktør Kristin Steien Bratlie i lettlestavisa Klar Tale, til NTB. klartale.no er Norges første universelt utformede nettavis, uten fancy og forvirrende reklame.

Brukervennlig panel

Gjennom nyhetssaker, bildereportasjer og nyhetsgrafikk ønsker klartale.no å bli en uavhengig ressurs for mange. Et brukervennlig panel gjør at den enkelte leser kan tilpasse siden til sitt behov. Siden har vært testet av blinde og seende med leseutfordringer, og tilfredsstiller samtlige av kravene som myndighetene stiller til universell utforming. – Klar Tales nettavis er en gledelig nyhet for svaksynte og blinde, sier Sverre Fuglerud, interessepolitisk rådgiver i Norges Blindeforbund. Også Dysleksiforbundet er svært glade for at mennesker med lesevansker får en tilrettelagt nyhetsside. – Vi har satset mye på å lage klartale.no til en nettavis de fleste kan bruke, sier Steien Bratlie.

Papirutgaven av Klar Tale

Lettlest-avisen Klar Tale har nær 20 års  historie som ukentlig nyhetsavis, og leses i dag av mennesker med ulike lesevansker som dysleksi, innvandrere som lærer norsk, folk i utlandet som vil lære norsk, mennesker med utviklingshemming, eldre og synshemmede. Klar Tale lages som punktutgave og CD i tillegg til papirutgaven og podcastes hver uke på klartale.no.

Personvern og cookies