Ingen vektkrav i Nordsjøen

Tekst: Mats Løvstad (2011)

 

Nye regler for helsesertifikat som offshorearbeider i Nordsjøen tar utgangspunkt i kroppsmasseindeksen (BMI), og ikke vekt.

Dermed vil overvekt ikke automatisk diskvalifisere til jobb i Nordsjøen. Det vakte oppsikt da fylkeslegen i Rogaland for ett års tid siden gikk ut, og ville stramme inn reglene for å skrive ut helsesertifikat til offshorearbeidere.

Ble ikke hørt
Fylkeslegen ville sette grensen til 120 kilo, og livvidde på 155 centimeter, skriver Stavanger Aftenblad. I den nye forskriften, som trådte i kraft 1.januar, er fylkeslegens forslag ikke tatt inn. I stedet er det BMI som vil gjelde.
– Vekt er ikke i seg selv noen helsemessig skavank som skal ekskludere noen fra å jobbe offshore. Men hvis man har veldig høy BMI, 35 eller høyere, så skal legen ta dette opp med vedkommende, med tanke på et slankeopplegg.  I slike tilfeller kan legene sette kortere gyldighetstid på helsesertifikatet enn de normale to årene, sier seniorrådgiver Arne-Birger Knapskog i Helsedirektoratet.
Fylkeslege Pål Iden ønsker ikke å ha noen mening om de nye reglene.
– Jeg er ikke i en posisjon der jeg skal synes noe om dette, jeg skal følge de retningslinjene som gjelder, sier han. (@NTB)

Personvern og cookies