Hjelp til å handle hvitt

Tekst: Grethe Ettung (2011)
Ny kampanje skal få forbrukerne til å handle hvitt og bidra til et ryddig arbeidsliv samt støtte de seriøse bedriftene.

– Ved å handle hvitt bidrar du til et ryddig arbeidsliv og støtter de seriøse bedriftene, sier NHO-sjef John G. Bernander. Det melder NHO.
NHO samarbeider med blant andre LO og Skatteetaten i en kampanje som skal få forbrukerne til å handle hvitt i stedet for svart når de kjøper tjenester. Dette er et ledd i NHOs arbeid mot svart økonomi.

handlehvitt.no
– Kjøper du svarte tjenester og arbeid, bidrar du til at de skikkelige bedriftene dør og de useriøse overtar markedet. Det undergraver også et seriøst arbeidsliv og den norske samfunnsmodellen, poengterer Bernander.
Det finnes enkle ordninger for å handle hvitt i hjemmet, men mange er likevel ikke klar over dem. Derfor er ordningene nå samlet på ett sted:www.handlehvitt.no.
Oppussing, hjelp til rengjøring, barnepass og lignende tjenester i hjemmet handles ofte svart. En undersøkelse Samarbeid mot svart økonomi har gjort, viser at anslagsvis 100 000 norske hjem vaskes ved bruk av svart arbeid. Samtidig er det svært få som kjenner til de forenklede innberetningsordningene for arbeid i hjemmet.

Småjobber og seriøsitet
På portalen handlehvitt.no veiledes du i enkel lønnsinnberetning for arbeid inntil kr 60 000. Det gis også informasjon om 4 000-kronersgrensen for småjobber i hjemmet, og du får også muligheten til å sjekke seriøsiteten til firmaer du vurderer å handle med.
Nettstedet www.handlehvitt.no er en del av kampanjen: ”Handle hvitt – det lønner seg å vite”. Kampanjen startet 1.november. Det er SMSØ, bestående av LO, NHO, KS, YS, Unio og Skatteetaten, som står bak kampanjen. Kampanjen varer ett år og vil være synlig også på nettsteder der man finner håndverkere, på plakater, busser, annonser, messer, lokale arrangementer osv.
– Husk at den enkleste måten å stoppe svart arbeid på, er at alle handler hvitt, sier Bernander.

Personvern og cookies