Hjelp for de innbilte syke

Tekst: Mats Løvstad (2011)

Ingvard Wilhelmsen driver Norges eneste klinikk for å helbrede folk som tror de er syke. 

Lege og professor Ingvard Wilhelmsen har hypokondri som spesialfelt.
Under Arbeidsmiljødagene, fortalte han om en gruppe mennesker som, ifølge Wilhelmsen, har et diagnoseproblem.
– De får gjerne vite hva de ikke lider av, men ikke hva de faktisk lider av; hypokondri. Det å tro at du er syk, selv om du ikke er det, kan være en forferdelig tilstand, forklarer han.

– En sykdom som ikke finnes
Noen vil nok assosiere ordet hypokonder med syting og latskap. Wilhelmsen selv hevder at han blir respektert blant kolleger for arbeidet han gjør.
-Jeg får stort sett bare positive tilbakemeldinger. De ser vel at det er et behov der. De som synes at det jeg driver på med er tull, holder muligens kjeft, undrer han.
Og selv om noen sikkert vil hevde at han har lagt seg lagelig til for hogg, så har Wilhelmsens uortodokse dedikasjon også gitt ham støttespillere. Fanklubben “For oss som digger Ingvard Wilhelmsen” har snart 900 medlemmer på facebook. Sjelden kost for en lege.
– Hvordan ender en lege opp med å bestemme seg for å dedikere tiden til folk som er innbilt syke?
– Jeg er jo utdannet både indremedisiner og psykiater, og har alltid vært fascinert av sammenhengen mellom kropp og sjel, svarer han.
Etter å ha jobbet noen år i psykiatrien, endte Wilhelmsen til slutt med å gå tilbake til indremedisinen. Ideen om en egen hypokonderklinikk dukket opp da han, for 15 år siden, skulle starte en psykosomatisk poliklinikk i Bergen.
– Jeg fant fort ut at jeg måtte jeg avgrense tilbudet, og finne en nisje. Hypokondere er lidende fordi de har en sykdom legene ikke finner, og jeg så at det var et ekte behov der. Dessuten har jeg alltid likt pasienter som har masse symptomer, med få funn, ler han og legger til.
– Også var det jo litt artig å starte en hypokonderklinikk som på det tidspunktet var unik i verden.

Du dør ikke i dag
Så hvordan behandle folk som bruker store deler av tiden på å bekymre seg for sykdom? Det spørsmålet har, ifølge Wilhelmsen, like mange svar som det er pasienter.
– Du tror du er syk, men det du egentlig har er en angstlidelse. Helseangst. Du prøver å få kontroll på noe som er ukontrollerbart. Hypokondere ønsker å ha kontroll på døden ved å følge med på kroppen. Et fint prosjekt som dessverre er dømt til å mislykkes. Er det en ting alle skal, så er det som kjent å dø.
– Så hvordan behandler du en hypokonder?
– Først må jeg få frem at du mest sannsynlig ikke dør i dag. Så spør jeg om du er villig til å være dødelig, og spør videre hvordan du skal unngå å dø når du ikke vet hva du kommer til å dø av. Hypokondere må hjelpes til å forstå at prosjektet deres er meningsløst, og da er en grei start å holde seg til ting som er kontrollerbare.
Wilhelmsen anslår at rundt 70 prosent av de som behandles blir kvitt helseangsten. Behandlingen går ofte over flere måneder, og er fokusert på at det ikke går an å helgardere seg mot døden.
– Du må øve på å tåle usikkerhet, og det å skille tanker og sannheter, sier han.
– Hvordan vet du om du er hypokonder?
– Begynner du å mistolke alle symptomer, har angst og går mye til lege uten at han finner noe er det gjerne greie indikatorer. Du kan ikke vite når du er hjertesyk, men du kan velge å tro at du er frisk.
– Hvorfor blir noen hypokondere? Er noen mer utsatt enn andre?
– Nei, til det siste. Årsakene kan være mange, og sammensatte. Kanskje noe uventet skjer rundt deg, for eksempel hvis en nær deg brått dør av en sykdom. Tilfeldigheter som skremmer deg. Også kan du erverve deg det hjemmefra.

Hypokondernasjonen Norge?
Vi har det godt i Norge. For godt vil noen hevde. Betyr dette også at vi klager mer, og synes oftere synd på oss selv enn andre? Nei, sier Wilhelmsen.
– Vi har jo en nullvisjon her i landet, og et godt helsevesen, så det er klart at muligheten for å få avle hypokondere er forholdsvis god. Likevel kan du dra til langt fattigere land enn Norge, og du vil finne hypokondere der også.
I årenes løp har Wilhelmsen blitt en populær foredragsholder.
– Kjernen er jo dette med kontroll. Alle vil ha kontroll, og når du prøver å oppnå det, har du tapt. Du lære å tåle negative tanker. I stedet for å bli kvitt tanker, så må du la dem passere. La dem komme og gå som skyer på himmelen, svarer han poetisk.
– Alle mener noe om sykefraværet i Norge om dagen. Hva mener du?
– Statistikken viser vel at det er ganske høyt, men stabilt. Den største utfordringen er de uføretrygdede. Jeg tror at hvis vi fikk bukt med helseangsten så ville sykefraværet også gå ned, for mye av fraværet er knyttet til at vi følger for godt med.
-Gå deg av det. Opp på hesten igjen. Ut i skogen og lek.
-Hvordan bør en sjef takle en ansatt som passer hypokonderbeskrivelsen?
– Medarbeidersamtaler er jo en viktig arena. Samtidig er ledere ofte litt handikappet ut ifra sin posisjon. De har jo en agenda, og vil helst ha personen i produksjon. Samtidig er de færreste ledere terapeuter. Spør hva som kan gjøres for å få personen i gang igjen. Hvordan ser de selv på situasjonen? Finn en løsning begge parter kan leve med, kort fortalt.

Personvern og cookies