Her er ekspertens beste tips

(2003)
Konsulent Terje Haugaa sier at mange års arbeids med arbeidsfottøy har fått ham til å falle ned fire avgjørende råd og tips ved valg av sko til arbeidstakerne. Her er de:

Unngå skorelatert tverrplattfot Fotens mellomfotsknokler er mobile, og vil tilpasse seg skoens indre flate. Når den indre flaten har en konkavitet (bue) som er målt til 12 millimeter, vil mellomfotsknoklene posisjonere seg feil, etter skoens konkavitet. Det er det samme som skorelatert tverrplattfot. Noen av symptomene på slik tverrplattfothet er leggsmerter om kvelden/natta, smerter i forfoten (brennende, ilende smerte under foten), tilbaketrekning av tærne (hammertær), nedgrodde negler (stortåa), hard hud, liktorn, og hallux valgus (skeiv stortå).

Unngå bananform og feilstilling
Foten har en linje (akse) som går fra tå nr. 2 til midt bak på hælen. Det er denne linjen flere bevegelser i foten foregår rundt. Hvis foten får en fast, statisk feilstilling via skoen, kan det føre til at skobrukeren «låser» i fotrota. Når foten er i slik lås, vil dens naturlige støtabsorpsjon og støtdemping minke eller opphøre. Du vil gå mer ut på lilletåsida enn ut på stortåa, som er naturlig. Symptomene er leggsmerter på utsiden, og framme, knesmerter, også på utsiden og fremme, hoftesmerter og smerter i nedre del av ryggen.

Snørestykket og «låsning»
Foten har sin egen arkitektur for demping og absorpsjon av energi. Den indre buen i foten er mobil. Buen presses ned cirka 2 centimeter når du går. Buen i foten er sentral i kroppens støtabsorpsjon. Den er støtdemperen for det trykket som oppstår mellom foten og underlaget når vi går. Når man har en sko som har et plant snørestykke, vil man presse ned den indre buen, og støtabsorpsjonen og støtdempingen vil reduseres eller opphøre. Noen symptomer på opphør av absorpsjonen i buen kan være hælsmerter, smerter på innsiden av foten, smerter i leggen, smerter under stortåballen, smerter under foten, smerter langs yttersiden av kneet, smerter i hofta og nedre del av ryggen.

Hælen og hælkappen på skoen
Hælen på skoen skal være slik utformet at den ikke øker belastningen på hælen til foten når du går. Når du har en sko med hæl som går utover, kalles det for en plusshæl. En slik hælform gir store økninger i muskelen framme på leggen. Dette er ren fysikk. Vi snakker om forholdet mellom kraft og motkraft. Avstanden mellom ankelleddet og nedslagspunktet for hælen skal være så kort som mulig. Symptomer på plusshæl kan være leggsmerter, smerter bak i leggen, hælsmerter, smerter under foten og tilbaketrukne tær. Regel: Hælkappen skal ha en avrundet form, som er lik formen på hælen til foten.

Personvern og cookies