Hektisk og begeistret

Tekst: Grethe Ettung (2008)
– Jeg elsker å være på hugget, fastslår HSH-direktør Vibeke Hammer Madsen (53).

– Velkommen! Hammer Madsen smiler hjertelig, for i neste sekund å lede an i jevnt driv på jakt etter et ledig møterom. Vi passerer limegrønne barkrakker og s-formede skinnbenker i rødt, sort og orange, monumentale malerier og spenstige skulpturer. Store, luftige rom med glassvegger ut mot fellesarealene gir en se- og-bli-sett-følelse.

Vannposter og åpne landskap

Det er tydelig at Hammer Madsen har hatt en finger med i det meste når det gjelder både oppbyggingen av hovedorganisasjonen HSH, og omorganiseringen av HSH-huset. – Jeg er veldig opptatt av lokalene våre, de skal gi følelse av rom, lys og luft. Og så har vi vannposter, steder hvor det er naturlig for de ansatte å samles for å slå av en prat, som for eksempel ved kaffemaskinen. Hun stopper og peker nedover en lang gang. – Der, innerst inne, befinner det seg et gedigent rom som er myntet på sjefen, litt sånn fjernt og opphøyet, du vet. Det fungerte ikke for meg, kommer det bastant. I dag sitter hun i det mest åpne landskapet på huset. – Det har jeg gjort fra dag èn etter at vi gjorde om her. Og jeg nyter det. Jeg vil være nær medarbeiderne mine, kjenne lukten

Henter energi på Natten

Som administrerende direktør for en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon er Hammer Madsen vant til tøffe tak. Hun er heller ikke redd for å bli oppfattet som kontroversiell. – Jeg kan godt ha synspunkter som ikke passer inn på den tradisjonelle autostradaen. Det viste hun til fulle da hun nylig utbasunerte at Norge må reklamere med noe mer enn trange fjorder og stupbratte fjell for å trekke turister. – Jeg har fått en god del kritikk for det, ja. Men jeg mener at Norge er så mye mer enn stillhet og renhet. Vi har jo handel å vise fram, bygninger, mennesker og museer. Det betyr ikke at hun misliker fjord, fjell og dype daler. Favorittstedet hennes er hytta på Natten, Nesbyen i Halling­dal – Mannen min og jeg forsøker å reise dit minst hver tredje uke. Jeg setter pris på roen der oppe, og henter mye energi og inspirasjon, noe jeg er avhengig av.

Støttende og raus

Energi mangler hun da heller ikke, noe medarbeiderne hennes kan bevitne. «Vibeke ligger alltid i forkant, hun er glødende engasjert, positiv, støttende og entusiastisk. Hun er vesentlig i forhold til den driven og rausheten som tyter ut av alle kriker og kroker i HSH-huset.» At hun trives som leder og setter pris på medarbeiderne sine, er det ingen som betviler. – Jeg liker å være på et vinnerlag, og jeg vil gjøre en god jobb. For meg er lederskap å ha visjoner og ambisjoner om å oppnå resultater, og få medarbeiderne med meg. De fortjener en engasjert leder, som de kan bli inspirert av. Samtidig er hun bevisst på hva hun forventer seg av de ansatte. – De må være nysgjerrige, ha drivkraft og lyst til å utvikle arbeidsplassen sin, ta ansvar, vise medarbeiderskap.

Går sine egne veier

– All utvikling starter med ulydighet, var det en som sa til meg en gang. For meg er det å tørre å gå egne veier og tenke egne tanker. Det har hun gjort siden barndommen. Med en offiser-far som reiste mye, og en mor som jobbet full tid utenfor hjemmet, falt mye av ansvaret på unge Vibeke og den seks år yngre søsteren, Lisbeth. – For meg falt det helt naturlig å ta i et tak. Men tid til fritidsaktiviteter ble det også. I tillegg til svømming, spilte hun basketball og håndball. – Og jeg startet opp jentefotballen! Søstrene vokste opp i en samfunnsengasjert familie, og testet ut alt fra politiske organisasjoner til det å være på misjonsleir. – Det var fint å få prøve seg i ulike miljøer, og lære dem å kjenne. Det har Hammer Madsen fortsatt med, etter at hun kom ut i arbeidslivet. Fra å utdanne seg til radiograf, og være med på å bygge opp Norsk Radio­graf­forbund, ble det etter hvert mer salg, marked og organisasjonsutvikling. Med bakgrunn fra KS, Statoil og PA Consulting begynte hun som administrerende direktør i HSH i 2002.

Tydelige mål og flat struktur

– HSH representerer bedrifter innen handel, service, utdanning og helse. Jeg synes det å jobbe med en bred medlemsgruppe og være med på å utvikle virksomhetene er spennende. Dette dreier seg om mer enn bare tariffavtaler, vi må kunne forstå bedriftene og bistå dem der de er. – I alle lederjobbene jeg har hatt, har jeg vært opptatt av å ha tydelige mål. Lederskap er å våge og velge en retning, ha en visjon om hvor bedriften skal og ha ambisjoner om hvordan oppnå resultater og få medarbeiderne med seg. Hammer Madsen søker seg gjerne til miljøer utenfor Norge for å få idèer. – Jeg bruker nettet, og utforsker innovasjon- og tenke-tank-miljøer. Og jeg har fortsatt kontakt med tidligere PA-kolleger, de er kreative og inspirerer meg. Nye tanker og idèer tester hun ut på medarbeiderne sine. – Vi har jo en flat struktur, så her er det fritt fram for alle til å komme med tilbakemeldinger.

Feminint tilsnitt

Kledd i matchende brunfarger, og beltesteiner som glitrer om kapp med ørepynten, er det fristende å spørre om hun opplever å bli vinklet mer på person enn på sak fordi hun er kvinne. – Jeg er jo kvinne! Og synes det er deilig. Dessuten, klesdrakten viser jo hvem du er, og hvordan du ønsker å framstå. At det kan være en viss fare for en slik vinkling er bare å erkjenne, men har budskapet en faglig forankring, og jeg klarer å framstå helhetlig og engasjert, vil det gjøre det enklere å nå fram hos tilhørerne, uansett klesdrakt og tilbehør. – Jeg får jevnlig tilbakemeldinger når jeg for eksempel har opptrådt på tv, og de går på sak. Det viktigste for meg er at jeg føler meg vel, og at jeg har klær jeg kan bevege meg i. – Jeg kan for eksempel ikke ha for korte skjørt, jeg som bruker armer og bein hele tiden, konstaterer hun med en latter.

Boller og bøker

Sjefsjobb og styreverv tar det meste av tiden hennes, men hun har også erfaring med å være driftig småbarnsmamma og ivrig bollebaker. – Barnehageplasser var ikke å oppdrive da guttene var små, så jeg tok initiativ til å bygge en barnehage, Midstuen. Den drives fortsatt. Bollebakingen derimot fikk en brå slutt. – Da jeg etter mange duftende bollebidrag tillot meg å diske opp med kjøpeboller på fotballsamlinga, fikk jeg tilbakemelding om at den slags ville de ikke ha noe av. Da ga jeg beskjed om at nok var nok, heretter fikk de kontakte andre fotballmammaer enn meg. Tiden som småbarnsmamma er over, og de to sønnene har flyttet for seg selv. Det betyr ikke at damen driver dank. Ved siden av sjefsjobben i HSH, har hun styreverv i Aker Solutions, Aker Floating Production, Forskningsrådet, VG, Innova­sjons­styret i Forskningsrådet og i gründerbedriften Sariba. På spørsmål om hun er flink til å sette grenser, ser hun med ett noe skyldbetynget ut. – Jeg er nok flinkere til å sette grenser for andre enn for meg selv, innrømmer hun. Men legger raskt til at avkopling er viktig for henne, som det å lese bøker. Romaner med historisk tilsnitt, leses med glede, og chilenske Isabel Allende er en av yndlingsforfatterne. – God skjønnlitteratur kan jeg ikke leve uten. – Bortsett fra krim, da.

Personvern og cookies