– Håper jeg slipper å oppleve brann

Tekst: Turid Børtnes (2009)

 

– Full brann i låven med masse hester inne må være noe av det verste som kan skje. Det håper jeg at jeg slipper å oppleve.

Hans Christian Aaby på Tveiter gård i Asker går ikke og tenker på brann til daglig. Men med stallplass til 16 hester og sauer i fjøset i en 140 år gammel låve full av høy, er han klar over farene, og han har tatt sine forholdsregler.

Brannvarslingsanlegg

For vel ett år siden fikk han installert et brannvarslingsanlegg som dekker hele stallen. Den er delt inn i en rekke soner som overvåkes av brannsensorer. I tillegg er noen sensorer koblet til det elektriske anlegget. Eventuell brannalarm går direkte til brannvesenet. Det er betryggende, men det er også problematisk. – Jeg var ikke så ivrig på å få brannalarm på grunn av alle feilmeldinger og falske alarmer jeg har hørt andre får. Det er flere som har koblet ut anlegget sitt av den grunn. Aaby forteller at han også har fått sin del av de falske alarmene, men det er blitt bedre etter at han fikk satt på støvfiltre ved en av sensorene for å hindre at støv løser ut alarmen. Det blir mye støv i lufta ved husdyrhold. Høy og annet fôr støver, det samme gjør tørt strø på gulvene. Dessuten kan mye annet også sette i gang alarmen i en stor stall. – Det er greit å ha et slikt anlegg, men vi må kunne stole på det. Det er ikke særlig morsomt når alarmen går klokka fem om morgenen og brannvesenet også blir varslet. Det stilles spesielle krav til staller med over ti hester, i tillegg til brannalarm skal blant annet rømningsveier og utganger være forskriftsmessig merket og det skal være tilstrekkelig med slokningsmidler.

Unngå panikk

– Hva hvis det skulle bli alvor og begynne å brenne, hva gjør du da?
– Selvfølgelig må en først prøve å slokke. Men hvis brannen har fått ordentlig tak, og det kan skje fort, så må en redde ut dyra. Få åpnet alle dører og få dem ut. Ved brann er det særlig problematisk å evakuere hester. Selv om redningsmannskapene klarer å få dem ut, vil de tilbake til stallen. – Jeg er redd en slik situasjon kan bli litt av en utfordring for alle, og særlig for dem som ikke er vant til hester. Hestene må stenges inne i en innhengning når de kommer ut ellers løper de bare tilbake igjen. Dessuten vet vi ikke hvordan dyra vil reagere når det kommer brannfolk i full utrustning med hjelm og kanskje masker. Det kan bli full panikk. Det beste er at den som kjenner hestene, leder evakueringen og tar ut lederhesten først. Hester er flokkdyr, de følger lederen. Aaby advarer også mot å holde hesten stramt i tømmene eller grima i en slik situasjon. Hesten kommer til å være urolig og kaste på seg. Hvis du holder den stramt i hodet, blir du selv kastet rett i veggen og da er det du som må reddes. – Gå foran, vis at du er sjefen og lei hesten ut. Det samme gjelder ved redning av kuer, få tak i bjellekua og få henne ut først.

Har stallmøter

Hans Christian Aaby, som forpakter Tveiter gård av eieren, Asker kommune, leier ut stallplass til private hesteeiere. Et par ganger i året har de stallmøter, da går de blant annet gjennom hva de skal gjøre hvis det oppstår krisesituasjoner. – Alle må vite hva de skal gjøre, hvor utgangene er, vannkraner til brannslangene og tilsvarende. Brannslokningsapparat henger overalt, men det viktigste slokkemiddelet er nok vann. Vi har også snakket om å prøve en evakuering, men det har foreløpig ikke blitt noe av. Røyking er selvsagt tabu innendørs. Stallen befinner seg i en gammel trelåve fra 1870 med en enda eldre del der sauene holder til. Der står det 1830 over den lave døra. For førti år siden byttet kommunen ut den nedre delen av låven som var i tømmer, med murstein. Det gjør stallen sikrere. Selv har Aaby bekostet innredningen av alle stallrommene. Han satser på å ha det enkelt og oversiktlig med færrest mulig varmeovner og elektriske installasjoner. Midlertidige løsninger med utstyr og opplegg som ikke er standard og løse ledninger, prøver han å unngå. – Vi trenger ikke ovner i selve stallen, en stall skal ikke ha høyere temperatur enn 7-8 grader om vinteren, det er nok. Staller i nybygg blir ofte for tette, de blir fuktige og de må derfor ha vifter. Det slipper vi, her er det luftig. I en viftemotor full av støv kan det også oppstå brann.
Noe av det verste som kan hende for en gårdbruker som driver med dyr, er brann, mener Hans Christian Aaby. Her tar han en liten prat med noen av hestene på beite.

Pass opp for vanene

Som medlem i Landbrukets HMS-tjeneste, må Aaby sjekke driften på gården hvert år etter et bestemt skjema. – Det er bra, men jeg tror gårdbrukere har aller størst nytte av inspeksjoner der det kommer folk utenfra. De ser forholdene med nye øyne, vi som går i den daglige tralten, kan lett overse viktige ting. Landbruket er den mest ulykkesutsatte næringen etter fiske. Aaby tror det skyldes en kombinasjon av travelhet og tidspress, store maskiner og mye farlig utstyr og at jobben foregår i tilsynelatende trygge hjemmeomgivelser. Da er det lett å overse faremomentene. – Det er når en har det veldig travelt at ulykkene skjer. Jeg har rygget på min egen skurtresker, så det vet jeg. Han har også opplevd krisesituasjoner med dyr gjennom de vel tjue årene han har hatt ansvaret for gårdsdriften, så han har fått prøve hvordan det skal takles.

Personvern og cookies