Grotid på Ullevål

Tekst: Grethe Ettung (2007)

Utenfor vinduene forsøker januarsola forgjeves å bryte gjennom et grått, tungt skydekke. Inne på Turid Langlis kontoret får du nærmest sola i øynene. – Er det ikke flott, spør Langli entusiastisk. Fraværsprosenten ved avdelingen er redusert fra 14 prosent til 6,6 etter at lysrør ble byttet ut, og grønne planter erobret arbeidsbord og pulter. – Men planter og lys alene er ikke nok, presiserer Langli. – I tillegg har vi vektlagt ergonomisk tilrettelegging, og miljøet på arbeids- og oppholdsrommene og på kjøkkenet. De ansatte har selv vært på IKEA og handlet, noe fargerike tekstiler og naturbilder på veggene vitner om. – Dette har resultert i et lojalt personale fordi de setter pris på omsorgen. Og så har jeg en kongstanke: har du et fornøyd personale, får du fornøyde pasienter. Det er vanskeligere å gjøre en god jobb i forhold til pasientene hvis du selv ikke trives.

Lys gir energi
Sentralradiologisk avdeling skal med sine 110 ansatte bidra til at pasientene får stilt riktig diagnose ved hjelp av forskjellige bildedannende metoder som konvensjonell røntgen, CT, MR og Ultralyd. – Det betyr at mange av de ansatte arbeid­er i delvis mørke. Jeg tok med meg ordningen fra Radiumhospitalet. Der som her var det mange som arbeidet i rom og laboratorier uten dagslys, forteller Langli. – Det gikk utover trivsel og velvære. De ansatte var plaget av tørre øyne og slimhinner, nese/halsproblemer, hodepine og tørr hud i ansiktet og på hendene. Etter at vi skiftet ut de gamle lysstoffrørene med bredspektret lys, kom energien tilbake. Det var ikke lenger et ork å sitte foran skjermbildene.

Positiv ledelse
De frodige, grønne plantene ved arbeidspultene er ikke kun pene å se på. Ved hvert arbeidsbord henger et halvannet meter langt lysrør rett over plantene. – Plantene reflekterer lyset og gjør at øynene våre opplever et behagelig lys samtidig som det fungerer som et godt arbeidslys, påpeker Langli. – Når røntgenbildene studeres er det mulig å regulere lyset: kjøre det opp eller ned. De fleste foretrekker imidlertid å skru av taklyset i stedet. – Vi har fått gehør fra ledelsen i alt vi har foretatt oss. Vi har en direktør som er veldig interessert i prosjektet vårt. Vi startet med legene, i år er det kontorpersonalets og radiografenes arbeidsarealer som står for tur, påpeker Langli.

Økt trivsel
Konstituert overlege Victoria Young har tro på at plantene renser luften. – Tidligere hadde dette rommet en innstengt lukt. Ikke ti ville hester ville fått meg inn her for et halvt år siden, hevder hun. Nå trives hun derimot godt. Rommet virker lyst og luftig. Fine naturbilder og frodige planter gir en god atmosfære. – Det å ha planter var en av innsigelsene mot prosjektet da vi startet på Radiumhospitalet i begynnelsen, opplyser Langli. – Alle pasientene som kom til avdelingen hadde nedsatt immunforsvar, derfor rådet en viss skepsis i forhold til potteplanter og bakterier. Dersom en stakk en finger i jorda for å kjenne om planten var tørr, ville man da risikere overføring av bakterier? Vi ble derfor enige om at stellet av plantene skulle firmaet Biokontor ta seg av. Dette gjør vi også på Ullevål, de kommer og vanner plantene hver tredje uke. Pottene innehar et reservoarsystem som også tilfører fuktighet til rommene. – Vi målte bakterieinnholdet i lufta på kontorene før og etter at plantene kom på plass. Det viste seg faktisk at mengden muggsopp var blitt redusert.

Allergivennlige inne-planter:
Flittig Lise, Grønnrenner, Gjøgler, Husfred, Ildtopp, Hawaiirose, Hortensia, Bladkaktus, Stueask, Erica, Gullranke, Sølvranke, palme-arter, fuksia-arter og orkidé- og rosearter uten duft. (Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund)

Personvern og cookies