Godt fottøy = investering i god helse

Tekst og foto: Turid Børtnes (2010)
Få yrkesgrupper løper så mye i jobben som mange av de ansatte på sykehus. Lange korridorer og en svært travel arbeidsdag stiller store krav til beina og dermed også til fottøyet.

– Mange av dem som jobber på Ullevål står og går masse, ofte på svært hardt underlag, sier bedriftsfysioterapeut Anne Bolstad i Arbeidsmiljøavdelingen ved Ullevål universitetssykehus. Bolstad råder de ansatte til å ta godt vare på føttene sine, og sørge for riktige sko. Godt fottøy og god fotpleie er en investering i god helse.

Velg kvalitet

– Hva er riktige sko for helsepersonell?
– Det vil variere med hvilke arbeidsoppgaver de har og hvor de jobber. Rent generelt kan jeg si at ved valg av sko er det viktig å satse på god kvalitet. Skoene må ha god passform, være komfortable og ikke klemme over tærne. Dessuten bør de ha god støtdemping, det er spesielt viktig ved mye tråkk på harde gulv.
Variér gjerne mellom flere par sko med litt forskjellig hælhøyde. Men hælen bør ikke være høyere enn halvannen centimeter i tillegg til sålen, da høyere hæl gir økt trykk under tåballen.
Skosålen bør være sklisikker, det er særlig viktig for alle som jobber på kjøkken, og for dem som håndterer varer pasienter. Ved disse oppgavene anbefales sko med hælkappe eller hælrem, som er langt stødigere enn åpne sandaler. Åpne sko gir også generelt mer muskelaktivitet i foten, da tærne må gripe for å holde foten på plass i skoen.

Hygienekrav

Stort sett må sykehusansatte holde seg med skotøy selv. Det er bare tre grupper som får dekket utgifter til sko ved Ullevål. Det er de som jobber på operasjonsstuene, der det er krav om at også skotøyet skal være sterilt, kjøkkenpersonalet og de som jobber i teknisk avdeling.
De sistnevnte må ha vernesko og kjøkkenpersonalet skal ha sko som er dekket til over vristen for å unngå skade ved søl av varm væske.
Det er krav om at skoene som brukes i steril sone i operasjonsstuene må kunne maskinvaskes ved 90 graders varme.

Moter i helsesko

Det er motepress i helsesko også. For en del år siden skulle alle gå i tresko. Det anbefales ikke for dem som går mye. Rene tresko gir ingen dempning, det blir for hardt for beina.
Såkalte «Crocs» har vært på moten i flere år. Det er sko som ser ut som kopier av tresko, men laget i myk plast. Fysioterapeuten er kritisk til at de benyttes som eneste arbeidssko fordi de er veldig myke. Ved langvarig bruk er hun redd for at foten flyter ut, da skoene gir lite støtte. Dessuten er det mange som mener at de skaper statisk elektrisitet, noe som er ubehagelig for brukeren og i verste fall kan påvirke følsom apparatur.
Men de er luftigere enn mange andre skotyper på grunn av alle hullene de er utstyrt med. De har myk såle, og kan fungere godt hvis man varierer med andre typer sko i løpet av arbeidsuken. Det samme gjelder joggesko. Også her er det som på alle andre områder, variasjon i bruk av fottøy som er viktig når man står og går hele dagen.
En annen type sko som også er blitt populær, og som mange fysioterapeuter anbefaler, er MBT/Masai- skoene. Disse har tykk, buet såle, slik at de gir stimuli til balanse og variasjon. Dette er sko som Anne Bolstad ikke anbefaler generelt for alle, men de kan være aktuelle for enkelte med rygg- og fotplager.

Plass til såler

Ansatte som står mye i jobben, slik som operasjonspersonell, kan ofte bli plaget med slitne, hovne bein. Da kan støttestrømper være en god hjelp. Bolstad anbefaler også å legge en støtdempende matte på gulvet.
De som har ryggproblemer eller spesielle problemer med føttene, kan ha nytte av spesialtilpassede innleggssåler.
– Pass i så fall på å kjøpe sko som er så romslige at det er plass til en innleggssåle, enten det er en spesialtilpasset såle eller en standardsåle med god støtdemping, sier Bolstad.

Personvern og cookies