– God og ryddig prosess

Tekst: Turid Børtnes (2007)
– Vi har vært gjennom en veldig tøff periode, det er det ingen grunn til å legge skjul på, sier Ahmet Akdas, hovedverneombud for hele Kraft Foods Norge. Han vil likevel rose både ledelsen, de tillitsvalgte og støtteapparatet for en god og ryddig prosess. 

– Jeg tror personlig at vi har klart oss bra i den situasjonen vi har vært gjennom til tross for nedbemanningen. Vi har prøvd å ta vare på dem som måtte gå og finne gode løsninger tilpasset hver enkelt. ­Heldigvis har vi sluppet å si opp noen.

Stå på-vilje
– Nå er det viktig å skape en ny fellesskapsfølelse for dem som er igjen. Noen har mistet nære kolleger gjennom mange år, og et spesielt arbeidsmiljø med svært godt samhold er brutt opp. Hovedverneombudet kjenner bedriften ut og inn, han har arbeidet på tidligere Freia i til sammen 18 år, de tre siste årene har han vært hovedverneombud på ­heltid. Akdas er imponert over kollegene sine, han har sett en enestående stå på-vilje. Et eksempel er avdelingen som produserte mandelstenger, til tross for at maskinen skulle bort og avdelingen nedbemannes, satte de produksjonsrekord den siste uka. Han er opptatt av at alle ansatte skal få sjansen til å utvikle seg. Opplæring er helt vesentlig, jo mer en kan, dess tryggere blir en på jobben og jo større muligheter har en. Data er en utfordring for mange, men alle må få anledning til å lære.

– Hektisk, men trivelig
Omorganiseringen har redusert de belast­ende ensidige arbeidsoppgavene, men den har til gjengjeld ført til andre utfordringer. Det er blitt langt færre ansatte og mer stress for dem som er igjen. Det kan verneombud Eva Valde bekrefte, hun arbeider i drasjéavdelingen der hun passer en pakkemaskin. Det blir mye løping frem og tilbake og opp til etasjen over der vektene står som skal veie ­sjokoladedrasjéene før de pakkes i poser. – Det hender det blir hektisk. Alt her er helautomatisk, men det er maskinene som bestemmer. Rett som det er skjer det noe og da må vi trå til. Vi må følge med hele tiden, sier Valde. Hun har vært på Freia i 21 år, og vært verneombud i 17 av dem. Tidligere jobbet hun på «konfekten». Det var ensformig arbeid, men miljøet var godt. – Freia er en god arbeidsplass med gode kolleger. Selv om den prosessen vi har vært gjennom nå ikke har vært hyggelig, har jeg alltid likt meg her.

Personvern og cookies