Gammel behandlingsmetode mot ny folkesykdom

Tekst: Helge Fagerlie Nilsen (2002)

 

Allergi og astma som ligger latent i kroppen vil ofte slå ut når mennesket blir mentalt sliten. Stress er psykisk betinget. Vi tenker alt for mye på hva vi bør, må og vil gjøre. Gløden blir borte, og energinivået synker. Kroppen starter med å hviske frem at noe er galt, og så bare øker stemmen i styrke. I stedet for å gi alle andre skylden for plagene må vi starte med å behandle oss sjøl.

Wenche Selnes trekker beina godt oppunder seg, og synker ned i godstolen. To glass hvitvin smaker ekstra godt etter en hektisk ettermiddag og kveld. Nordlendingen, som driver egen frisørsalong, har sjøl vært en fange av et travelt liv. For noen år siden gav kroppen klar beskjed om at den ikke ville være med på hardkjøret lenger. Mye av behandlingen har hun sjøl stått for, men sliter fortsatt med ettervirkningene.

Vilje og innsikt
Wenche er allergisk på lukt, og har fått håndeksem og et snev av astma. Med sterk vilje, innsikt i egen situasjon og tro på egne evner til å «helbrede» seg sjøl pynter 46- åringen fortsatt kundene på håret. Hennes drøm om å bli frisør ble oppfylt rett etter ungdomsskolen. Selv etter mer enn 30 år i yrket er hun glad i jobben, og ønsker å fortsette med driften av salongen. Det er dette hun kan og vil. Tilbud om omskolering ble avslått. – I stedet gjør jeg mye mer av det jeg privat alltid har likt å gjøre, la om til alternativ drift i salongen og prøver så godt jeg kan å unngå stress. Den mye friskere pasienten legger til at hun mange ganger har spurt seg selv hva hun kan gjøre for å få et bedre liv, med mindre helseplager. » Hverdagsfilosofen » mener det er en tradisjon i vår kultur for å grave oss ned i elendighet, og gi alle andre skylden for det som er galt. Folk stresser og maser for mye, og det er for mange som er alt for ivrige medlemmer i handle- og kjøpeklubben. – Hver enkelt må finne løsninger som passer for dem når de kommer opp i vanskelige situasjoner. Det som har hjulpet meg er å trappe litt ned på jobbingen, og å legge om livsstilen. Jeg er enig i at dette kan høres enkelt ut, men det har på ingen måte vært lett å få til. Det har vært en mental omstilling å legge om, og mye mental energi er brukt på dette de fem- seks siste årene.

Alternativ drift
Det første frisøren satte i gang med var å jobbe litt mindre enkelte dager. I snitt tilsvarer arbeidstiden hennes en 80 prosent stilling. For å motvirke fysiske plager er det montert punktavsug, og på betonggulvet er det lagt et spesielt dekke. En dansk frisør som driver etter naturmetoden har inspirert henne til å legge om til delvis alternativ drift. Dette betyr å prøve å unngå eller minimalisere bruken av en rekke kjemisk fremstilt stoffer. Kvinnen med røtter i Finnmark bor midt ute i vakker og vill natur i forsvars- og fiskerikommunen Andøy helt nord i Nordland fylke. Nærheten til naturen er viktig, og dette bruker hun til å lade batteriene etter travle dager. Hun er en ivrig trimmer, og går korte eller lange turer nesten hver dag. For å variere litt besøker hun ofte svømmehallen, og deltar på aerobic. En god venninne har akkurat fått «nytt» hår. Det gikk med noen timer til å klippe, føhne og stripe håret hennes, før begge var fornøyd. Belønningen var noen hyggelige timer sammen med kjenningen og meksikansk mat som smakte herlig. Men dagen startet med en travel arbeidsøkt i salongen, og småløping for å få unna noen viktige småærend. Så bare må hun kikke litt på flybillettene som skal brukes til et besøk hos datteren i USA. En viktig telefon må også tas, og journalisten skal serveres kaffe. Jeg aner at liv og lære kanskje ikke alltid henger sammen, men det vil hun ikke være med på. Wenche forteller at hun er blitt mye flinkere til å planlegge dagene, og ha bra oversikt når det innimellom topper seg. I den mentale treningen er troen på at hver dag er et gode, og at ingen vet hva neste uke bringer, sterk. Hun vil ikke være med på at dette er et munnhell, uten innhold. Slike tanker har hun tenkt ofte de siste årene. Wenche er overbevist om at dette har hjulpet henne fra større plager, og det beste av alt er at medisinen som skal forebygge stress er helt gratis.

Personvern og cookies