– Fore!

Tekst: Vemund Jensen (2006)
Banearbeiderne på Bogstad golfbane trenger ikke frykte flyvende golfballer. De bruker cap med verneskall inni.

Strålende sol, grønt så langt øyet kan se. Drømmen for mange golfentusiaster. For banearbeiderne i Oslo golfklubb på Bogstad er det rett og slett jobb. Og ikke en helt ufarlig en heller. Med utgangshastighet på opp mot 300 kilometer i timen kan en golfball være dødelig om den treffer deg i hodet. Og når banen er så kupert som den på Bogstad er det ikke alltid golfspillerne ser plenpleierne lenger fremme, slik at de rekker å varsle innkommende prosjektiler med «Fore!» Dette har head greenkeeper, John Riiber, tatt konsekvensen av. Han har innført hjelmpåbud for de 13 undersåttene i arbeidslaget. – Alle de ansatte har plikt til å bruke dem. Og det er i deres egen interesse. For når ulykken først er ute er det de som må ta konsekvensene, sier han.

– Kompromiss
Nå er det ikke en tradisjonell vernehjelm de bruker på Bogstad. Den korrekte betegnelsen er skallehjelm, en hjelm godkjent etter standard EN 812. Basecap kalles gjerne typen de bruker her. Det er kort og godt en cap eller skyggelue med utskiftbar beskyttelsesplast. Hjelmen gir ikke like god beskyttelse som en vernehjelm godkjent etter standard EN 397. – Vi har inngått et kompromiss. Det blir et alternativ til de tradisjonelle byggehjelmene i hardplast som blir veldig ubekvemme i vårt arbeid. Vi gjør mye pirkearbeid og det er forferdelig varmt om sommeren. Du kan si at vi har valgt det beste av to onder, forklarer Riiber. Han begynte så smått å jobbe her som 12-åring, og i løpet av de 30 årene er han blitt truffet av golfballer utallige ganger. En gang holdt det på å gå galt. – Jeg ble truffet i tinningen. Heldigvis traff den ikke i rett vinkel, men sneiet meg halvveis. Hadde den truffet ordentlig, hadde jeg nok gått ned for telling, grøsser han.

– Bør bruke hjelm
Nå har verken Riiber eller Norges Golf­forbund hørt om alvorlige ulykker på skandinaviske golfbaner de siste årene. – Men arbeidere på norske golfbaner bør bruke hjelm uansett, sier event- og produkt­sjef i golfforbundet, Christian Berg. Han forteller at dette dessverre ikke er vanlig i dag. Selv på Bogstad er ikke alle like påpasselige. – Når det har vært på det varmeste, er det nok noen som har tatt ut plastskallet og bare gått med capen. Men det er bare de selv som blir skadet om de bryter internreglene her. Det er ikke noen barnehage vi driver, sier Riiber.

Uniformerte
Nå er ikke skallehjelmene det eneste tiltaket de har innført i Oslo golfklubb for å minske faren for treff av golfballer. I fjor la de om arbeidsrutinene etter at de hadde hatt nestenulykker ukentlig. Nå begynner arbeiderne på banen klokken seks om morgenen, to timer før de første spillerne kommer. Så ligger de gjerne ett hull foran spillerne resten av dagen. – Det er blitt en vinn-vinn-situasjon for alle. Vi får arbeide i fred og får mer helhet i arbeidet vårt. Kundene får på sin side en strøken bane hele spillet igjennom, sier head greenkeeperen. Hørselsvern er også i flittig bruk og nylig kjøpte de inn en lift, slik at arbeiderne ikke lenger skal behøve å klatre i trærne. – Vi ønsker å være en mønsterbedrift og en attraktiv arbeidsgiver, sier Riiber. Det innebærer også at de ansatte skal være presentable, for de jobber på Norges mest fasjonable golfklubb. Oslo golfklubb er brodert på capene. Mørke t-skjorter og Blåkläder-bukser utgjør resten av uni­formen. Ennå er det få klubbmedlemmer å se rundt på banen. Vi er bare midt i mai og sesongen er ikke startet for alvor. For fire-fem dagers siden var greenene helt brune. Selv om de nå er blendende grønne er de fremdeles så sårbare at ingen får lov å spille på dem. Først i starten av juni er hele banen klar. Etter det går det slag i slag frem til årets høydepunkt, europaturnering med Suzann Pettersen i august. Perfeksjonisme lønner seg.

Personvern og cookies