Flyteegenskaper uten bruk av flytevest

Tekst: Grethe Ettung (2010)
Faller fiskerne i sjøen, sørger Regatta Fisherman for at de blir stående i loddrett stilling, med hode og hals godt over vannoverflata.

Den tradisjonelle regnbekledningen oppleves av fiskerne som varm, tett og ukomfortabel. I tillegg strammer den og gir liten bevegelsesfrihet.
– Vi vet også at mange fiskere unngår å bruke flytevest fordi den oppleves som klumpete og hindrer dem i arbeidet, opplyser Jarl Reitan, produktutvikler ved SINTEF.
En kartlegging av fiskernes egne krav til og behov for arbeidsbekledning resulterte i en todelt løsning, ei bukse med flytegenskaper og ei jakke.
Ved utformingen av jakka og buksa hentet Reitan inspirasjon fra flytevestene som padlere benytter og fra snowboard-bekledningen.
– En fisker skal ha stor bevegelighet i armene, noe en vanlig flytevest begrenser. En padler trenger å kunne svinge med armene, det gjelder også for fiskerne, derfor prøvde vi å tilnærme oss padlervestene.

Formtilpasset jakke og bukse

Tykkelsen, oppdelingen og fordelingen av flytelementene i buksa ble utformet etter inspirasjon fra padlervestene. Reitan valgte også å formtilpasse jakka og buksa for albuer og knær.
– I stedet for at tekstilet strammer, gir formtilpasningen en naturlig knekk, påpeker Reitan, ansporet av snowboard-bekledningen.
Ermene og buksebeina har heller ingen faste omslutninger, jakka lukkes med knapper og lommene er ventilerende. Det betyr at svette og fuktighet ledes ut av bekledningen.
– Fiskerne benytter gjerne hansker eller mansjetter under arbeid, samt støvler, det forhindrer at sjøsprøyt og vann trenger inn, samtidig som svettetransporten ledes ut av bekledningen.

Stor slitestyrke

For å sikre stor slitestyrke er plaggene belagt med sterk PVC. Buksebeina er forsterket i bakkant, der hvor støvlene sliter, i tillegg er det dobbelt stoff rundt knær og lår. Hemper og snorer for stramming av hette, er skjult under tekstil. Personlige ting som mobiltelefon, kan oppbevares i låste lommer på hver side av hoften, et område der slag- og klemfaren er lav.
En fluorescerende gul farge er brukt på plaggene for å øke synbarheten i vann ved ulykker.
I front har et definert område fått en grå farge som tåler skitt og blodmerker i større grad.
– Vår erfaring er at fiskerne er godt fornøyd med Regatta Fisherman, også til ekstrembruk som for eksempel krabbefiske, konstaterer Reitan.

Personvern og cookies