Female Future i praksis

Tekst: Grethe Ettung (2007)
Hege Gunnerud fikk forespørsel om styreverv etter å ha deltatt på NHOs kvinnesatsing Female Future. 

Hege Gunnerud er avdelingsleder på den internasjonale avdelingen, Teknisk Service for tak og takbelegg hos bedriften Protan AS i Drammen. Hun har fulgt NHOs lederutviklingsprogram Female Future og synes det har vært lærerikt. Det var administrerende direktør ved bedriften som anbefalte henne å delta. – Jeg synes det var et positivt utspill, sier Gunnerud, som ikke kjente til programmet i utgangspunktet. Som en direkte konsekvens av å ha deltatt på NHOs lederutviklingsprogram ble hun forespurt om hun kunne tenke seg et styreverv i Drammen Havn. Noe hun takket ja til. – Jeg har vært styremedlem i Protan i flere år, men synes det er interessant å kunne delta og bidra også i andre virksomheter.

Utfordrende hverdag
I programmet vektlegges det å ville styre og prege egen arbeidsplass. – I praksis er det mye opp til den enkelte hvordan de ønsker å bruke det de har lært. For egen del er jeg veldig klar på det å dele faglig påfyll og de erfaringer jeg gjør med kolleger. Jeg har kjørt noen øvelser i gruppeteori på avdelingsmøtene våre. Da tok vi blant annet opp egenskaper knyttet til personlighetstyper, styrker og svakheter, og hvordan vi best kan nyttiggjøre oss disse, forteller Gunnerud. – Jeg er nok også blitt mer bevisst på hva jeg vil. Er målet å stige i gradene eller er det det faglige innholdet og en meningsfylt jobbhverdag som betyr mest? Hun verdsetter de utfordringene jobben byr på. – En dag er jeg reklamasjonsbehandler, den neste personalkonsulent og den tredje foredragsholder på et seminar i utlandet. De ulike oppgavene gjør sitt til at arbeidsdagene aldri blir kjedelige, det er viktig for meg.

Sparringspartner
Hun bruker sin egen sjef som sparringspartner og mentor. – Vi diskuterer ofte og gjerne, men konklusjonene trekker jeg selv. På spørsmål om hun synes det er krevende å inneha en lederfunksjon i et mannsdominert miljø, og om hun må lede på mennenes premisser, er svaret nei. – Hadde jeg vært nødt til å gjøre det, hadde jeg ikke vært her, kommer det kontant. – Å være kvinne i et mannsdominert miljø har absolutt flere fordeler enn ulemper. Jeg er meg selv, ønsker jeg å pynte meg med skjørt og høye heler, så gjør jeg det. Samtidig har jeg aldri vært redd for å ta i et tak. Er jeg ute på inspeksjon kan jeg blant annet sveise takbelegg, og på den måten vise at jeg også behersker den praktiske delen. Med bakgrunn fra NTNU som sivilingeniør i metallurgi og lang praksis i teknisk assistanse og service i bedriften, byr ikke det på problemer.

Jobb og familie
På hjemmebane har Gunnerud hatt aktiv støtte fra mann og barn til å gjennomføre Female Future-programmet, samt det å ha en lederjobb. – For meg er det viktig å kunne kombinere jobb med familie. Selv om guttene, på 15 og 16 år, klarer seg godt sjøl, ønsker jeg å ha anledning og overskudd til å stille opp for dem, enten det gjelder lekser eller trening. For øvrig er det klar arbeidsdeling i hjemmet. – Guttene har faste arbeidsoppgaver de må utføre for å kunne hente ut ukelønna. Samtidig har jeg innsett at jeg er nødt til å legge lista lavere og tåle noen hybelkaniner av og til, ellers lager jeg kun ris til egen bak. Jeg har fått et noe mer avslappet forhold huslige gjøremål.

Energi og overskudd
Selv henter hun energi og overskudd fra jobben som treningsleder i Friskis og Svettis. – For tre år siden tok jeg en praktisk og teoretisk utdanning som treningsinstruktør, og leder èn times saltrening i uka. Jeg forsøkte meg med tre dager i uka, men det ble litt i overkant, smiler hun. Ellers hender det at hun tar ei jobbøkt på kveldstid også. – Det kan skje i perioder. Noen ganger er det godt å sitte i fred og ro om kvelden og gjøre unna en del oppgaver. Det meg ro i hverdagen, slik at jeg kan opptre med senkede skuldre, fastslår Gunnerud.

Personvern og cookies