Farger påvirker oss på jobben

Tekst: Turid Børtnes (2009)
Farger påvirker oss så sterkt at helt gal bruk av farger i arbeids­miljøet kan føre til trette og misfornøyde medarbeidere og lavere produktivitet.
Rådgiver Tove Steinbo kan godt kalle seg fargeekspert, hun har jobbet med farger og deres påvirkningskraft i 18 år, holder kurs og foredrag og har også skrevet boken «Fargene forteller» om temaet.

Utslitte medarbeidere

– Farger er utrolig viktig for vårt velbefinnende, de påvirker oss langt mer enn vi tror, konstaterer Steinbo. I denne sammenheng tenker hun ikke på valg av riktig antrekk i forhold til hud og hårfarge og den slags, men fargene vi omgir oss med i arbeidsmiljøet vårt, i klær og hjemme. – Vi må ikke bare la oss styre av mote og trend når det gjelder bruk av farger, sier hun. Vi bør sørge for å tilegne oss noe kunnskap om fargene for å ta de riktige valgene. Som eksempel forteller hun om en bedrift hun har arbeidet med, som hadde flyttet til nye lokaler. Fargetrenden sa grått og minimalistisk, og grått var det blitt. Veggene var lys grå, gardinene grå, og gulvene var dekket av mørkegrå tepper. – Arbeidstakerne klaget over at de følte seg trette og utslitte allerede ved 14-tiden på dagen uten å skjønne hvorfor. De hadde jo så fine og nye lokaler. Selv plantene sluttet å blomstre. I tillegg var de ansatte stadig småsyke med forkjølelser og hodepine. Bedriften har flyttet en gang til, og denne gangen er det ikke grått som dominerer.

Mindre sykefravær

– Vi kan bli underernært både på lys og farger. Det kan høres rart ut, men farger påvirker oss mer enn de fleste er klar over. Tove Steinbo kunne gjerne tenke seg å utfordre en bedrift med høyt sykefravær som skal pusse opp, på riktig valg av farger for å se om optimal fargebruk kan få ned sykefraværet. Det er hun overbevist om kan skje og viser til den svenske Alexandra Moore ved Luleå Tekniske Universitet. Hun er både forsker og arkitekt, og har undersøkt sammenhengen mellom bruk av farger og sykefravær. Moore har blant annet funnet ut at av lys, lyd, vann, form og farger er farger den faktoren som virker sterkest på arbeidstakeres ytelse, kreativitet og trivsel.

Elektromagnetiske bølger

Steinbo forklarer at farger er elektromagnetiske bølger. Lyset inneholder alle de sju fargene i fargespekteret. Hva vi oppfatter som farge avhenger av de bølgelengdene det fargede objektet reflekterer. (Se faktaboks) – Vi kan si at når lyset treffer en rød blomst, absorberer blomsten seks av bølgelengdene og reflekterer den sjuende. Øyet og hjernen arbeider sammen, slik at vi oppfatter fargen som rød. Men etter at hjernen vår har fått frem rødt, sender den signalene videre til kroppens kjertler. De produserer hormoner som igjen styrer mange av prosessene i kroppen, slik som forbrenning, vårt søvnmønster, vår seksualitet og vår oppfattelse av temperatur.

– Vi er forskjellige

– Vi kan ta et eksempel. Forsøk viser at personer som oppholder seg i et blått rom, synes det er kaldere i rommet enn de som befinner seg i et rødt rom med samme temperatur. I forsøket ble temperaturen i rommet gradvis senket, da den nådde 15 grader klaget de i det blå rommet over at de frøs. Men temperaturen måtte helt ned til 11 grader før de i det røde rommet syntes det ble ubehagelig kaldt. Steinbo presiserer at vi alle er forskjellige og derfor reagerer ulikt på farger. Den menneskelige natur kan deles inn etter mennesketyper som det er knyttet en lang rekke egenskaper til, men fordi vi alle er sammensatt, må en passe seg for å sette mennesker i bås. – Noen mennesker har den egenskapen at de ser farger når de hører musikk. Det kalles synestesi, den finske komponisten Sibelius var synestetiker. Lys og farger kan også ha helbredende virkning, Steinbo nevner monokromatisk lys, som er helt rent lys med bare en bølgelengde. Det brukes blant annet i behandling av pasienter, men Steinbo presiserer at hun ikke er fargeterapeut.

Personvern og cookies