Eksem ved vått arbeid

(2005)

Er hendene dine våte eller fuktige mer enn to timer om dagen? Eller kanskje du går med beskyttelseshansker som blir fuktige inni? Eller jobben din krever at du vasker hendene ofte og grundig. I så fall er det fare for at du kan utvikle håndeksem, skriver overlege Ingrid Sivesind Mehlum i Arbeidstilsynet.

Hudlidelser kommer som nummer tre blant de arbeidsrelaterte sykdommer som blir meldt til Arbeidstilsynet. Som oftest dreier det seg om håndeksem. Mange som rammes er unge, og ofte blir eksemet kronisk. En del personer må også skifte jobb, og nedsatt livskvalitet er ikke uvanlig. I mange tilfeller er det noe så «uskyldig» som vann og fuktighet som er årsaken, evt. sammen med såpe, desinfeksjonsmidler, løsemidler eller andre væsker som kan irritere huden.
De utsatte yrkene
– Frisører, renholdere, helsearbeidere, barnehageansatte, ansatte på kjøkken/kantiner, slakteriarbeidere og andre innenfor nærings- og nytelsesmiddelindustrien er alle utsatt. Likeså mekanikere, bygningsarbeidere og personer som arbeider innen landbruk. Hva kan gjøres for å forebygge eksem ved vått arbeid? Det danske Arbejdsmiljøinstituttet har nylig utarbeidet en rapport om risikofaktorer og forebygging og har noen anbefalinger: Unngå eller reduser våte og skitne manuelle oppgaver og bruk beskyttelseshansker Hanskene skal være hele, rene og tørre innvendig. Bruk en stoffhanske inni beskyttelseshansken Bruk et hudpleiemiddel etter behov i løpet av arbeidsdagen og alltid før du går hjem. Bruk et hudpleiemiddel før vått og skittent arbeid hvis du ikke bruker hansker Hudpleiemiddelet skal inneholde mye hvit vaselin (petrolatum) og lite vann. Ikke bruk ringer, smykker eller armbåndsur. Vask hendene i kjølig vann, skyll såpen grundig av og tørk hendene godt. Arbeidsmiljø nr. 1- 2005

Personvern og cookies