Dagens godbiter

(2010)

Olav Haraldsson, seinere Olav den hellige, var et svin, påstår regissør Stein Winge. Ifølge Aftenposten, mener Winge at Olav ikke kom til Norge for å kristne landet, men for å få igjen kongeriket sitt. I Stiklestadspelet fremstilles Olav dog som helgenkonge, og den som ville innføre kristendommen.
En sommerdag i 1030, nærmere bestemt 29.juli, gikk han en ublid død i møte. Sagaskriveren Snorre hevder at det var Kalv Arnesson som hogg kongen i halsen, Tore Hund som stakk spydet i magen på kongen og Torstein Knarresmed som hogg kongen i låret. Etter at kongen vel var kommet i jorden, ble liket gravd opp igjen året etter. Da viste det seg at hår, skjegg og negler hadde grodd. Folk mente det hadde skjedd et under, og Olav fikk tilnavnet «den hellige». Og selv om Olav skulle ha oppført seg som et svin mens han levde, så kan kanskje håpet og troen han innga i ettertid bidra til et mer positivt syn på mannen.
Tro kan som kjent flytte fjell, i den sammenheng anbefaler vi et besøk til Stiklestad kirke. Der vil du finne Olavssteinen, som ble båret inn i kirken under olsokfeiringen i 2007. Steinen kan være den som helgenkongen lente seg mot i dødsøyeblikket, og som lå innmurt i alteret i kirken helt fram til reformasjonen. Etter en noe omflakkende tilværelse, er den nå tilbake der den hører hjemme. Ikke nok med det, på korveggen inne i kirken viser sidefeltene Olav den helliges liv og død. Tar du en ekstra titt på Olav vil du se at han følger deg med øynene, hvor enn i kirken du befinner deg. Du vil garantert føle historiens sus, og det skader jo ikke å framsi en liten bønn, om du har noe på hjertet. Vi holder en knapp på helgen framfor svin.

Personvern og cookies