Bruk støvmaske

Tekst: Turid Børtnes (2002)

 

– Hvis spesielle arbeidsoperasjoner fører til mye støv, for eksempel slipestøv i industrien og melstøv i bakerier, så må det brukes støvmaske, sier inspektør Stig Øien i Arbeidstilsynet. Det er tilstrekkelig å benytte en støvmaske med P2-filter ved eksponering for synlig støv som ikke inneholder spesielle kjemikalier.

Såkalt P2-filter er allment brukt i industrien og virksomheter der det er fare for støveksponering. Filteret holder støvpartikler ute og selve støvmasken er slik utformet at den tetter ganske godt mot ansiktshuden.
Ikke billigmasker
Øien advarer mot å bruke billige masker av den typen for eksempel syklister bruker i bytrafikken for å beskytte seg mot asfalt- og svevestøv. De kan kjøpes i pakker på 50 stykker og er nærmest et slags munnbind. Disse maskene beskytter egentlig ikke mot noe som helst, blant annet er de ikke tette nok. Dermed gir de en falsk trygghet. Et P2-filter vil etter ganske kort tid gå tett fordi det tettes av støvpartikler. Da må masken byttes ut med en ny, eller hvis det benyttes maske med utskiftbare filtre, må det settes inn et nytt.

Permanente tiltak best
– Masker med utskiftbare filtre er mer effektive mot støv enn de som har innebygget filter, på grunn av at de sitter tettere inn mot ansiktet, opplyser Øien. Men ulempen er at de føles klammere i bruk. Likevel er det masker som bør benyttes ved arbeidsoperasjoner der det er mye støv i lufta og det ikke er mulig å unngå støveksponering ved andre virkemidler. Rent generelt skal utstyr som støvmasker betraktes som nødløsninger der det ikke er mulig å få til permanente løsninger som innebygging av maskiner, avsug og en forbedret allmennventilasjon.

Personvern og cookies