BHT på hjul

Tekt: Mats Løvstad (2011)

 

Oslo HMS-senter satser på mobilt bedriftshelsetilbud. 

Bare i år vil Oslo HMS-senter foreta over 1200 helsekontroller av arbeidstakere med sitt mobile bedriftshelsetilbud.

Rigging
Undertegnede møter bedriftssykepleier Irene Lehmann når hun skal til å rigge opp bussen utenfor Oslo Vei sine lokaler like utenfor Oslo. Det er mandag, det er 15 blå på gradestokken og klokka har så vidt passert halv åtte på morgenen. Dette har Lehmann gjort stort sett året rundt siden 1992.
– Tilbudet har bare vokst i popularitet, men det er jo begrenset hvor mange steder vi rekker å komme oss rundt til. Nå om dagen er vi mest rundt i Oslo og Akershus, og er stort sett fullbooket året gjennom, forteller hun mens hun leter etter et strømuttak til bilen.

Populært tilbud
Fordelene er åpenbare; bedriften slipper å sende ansatte avgårde på lange turer i arbeidstiden, og de ansatte unngår dødtid og utdaterte magasiner på et venterom.
– Dette tilbudet startet jo faktisk som en ren BHT for bygg og anlegg, men over årene har vi fått kunder innenfor flere ulike bransjer. Felles for dem er vel at de ser verdien av at vi kommer til dem, i stedet for omvendt, sier Lehmann og rigger opp pc’en.
Klokka åtte skal det vesle “busskontoret” være oppe å gå, og halv ni kommer første besøk på den vesle døra.
– Det er jo pålagte, årlige arbeidshelseundersøkelser vi foretar. Ofte starter jeg med å fortelle litt om hvordan de kan bruke oss. Ellers er mye basert på samtaler, og hva den enkelte ønsker vi skal fokusere på, men vi gjennomfører enkle ting som hørsels- og lungetest. Så tar vi en samtale om hvordan de trives på jobb, og sjekker for muskel- og skjelettplager.

Arbeidsgiver blir veldig glad
Førstemann ut for dagen heter Thomas Grøndahl, og jobber som salgskonsulent.
– Det er faktisk første gangen jeg er her på bussen. Jeg har jo vært innom BHT i andre firmaer, men da hadde vi en avtale med et helsesenter.
– Hva tenker du om at BHT’en kommer til deg i stedet?
– Det synes jeg er helt supert. Det tar jo litt tid å komme seg avgårde, og du slipper en del pes med venting og slikt, så denne ordningen er veldig praktisk. Arbeidsgiver blir også veldig glad, for det blir mer effektive timer på jobb ut av det, ler han.
– Og alt er i orden, tror du?
– Jeg må jo satse på det, men jeg får vel tilbakemeldinger hvis noe galt, sier han og blåser det han er kar for inn i lungetesteren.

Mer åpenhet
Lehmann prøver å beregne cirka en time til hver person, og får gjort unna seks besøk på en dag. Hennes oppgave primært er å være en “førsteforsvarer” ute på arbeidsplassen. Å drive preventivt arbeid.
– Med mindre det er noe arbeidsrelatert, så skjer videre oppfølging ved fastlege. Ellers har vi jo også et tett samarbeid med egne leger.
Lehmann mener det er flere fordeler ved å møte arbeiderne på deres egen hjemmebane.
– Min personlige opplevelse er at folk er veldig åpne, kanskje mer åpne når de er på et sterilt kontor. Jeg får mer og bedre kontakt med dem, i og med at jeg ofte tilbringer flere dager på deres arbeidsplass. Da får jeg også et innblikk i hvordan de jobber, og ser hvilke belastninger de har, men til syvende og sist er jeg jo avhengig av at de ansatte selv åpner seg ovenfor meg.

Må stå på venteliste
På kontoret i Oslo kikker daglig leder Vigdis Engen i ordreblokka, og konstaterer at bussen er fullbooket for 2011.
– For oss betyr det at vi når ut til medlemmer som ikke har fast arbeidssted, og/eller som har vanskeligheter med å komme inn til oss for arbeidshelseundersøkelser grunnet arbeidet og reisevei. Da er det lettere å ha alt fast etablert i en buss, enn å måtte rigge alt opp og ned på varierende kontorfasiliteter ute på for eksempel en byggeplass.
Så populær er BHT-bussen blitt at hvis du ønsker å benytte tilbudet, må du regne med å stå på venteliste. Likevel foreligger det ingen planer om flere busser.
– Nei, det har vi ingen planer om per i dag. Det er sikkert flere bedrifter som kunne tenke seg en slik løsning, men vi ønsker jo fortrinnsvis å ha en helseundersøkelse i våre lokaler hvor fasilitetene er bedre.

Personvern og cookies