Barnehage fri for støy

Tekst: Grethe Ettung (2009)

 

Finurlig arkitektur og lyddempende materialer gjør Lungaardsløkka barnehage til et godt sted å være.

Barnehageansatte opplever støy som en av hovedårsakene til helsemessige plager viser en undersøkelse Arbeids­forsknings­instituttet nylig har foretatt. I Lundgaards­løkka barnehage på Lillehammer derimot er støy så å si ikke-eksisterende. Som kommunalsjefen så fint uttrykte det overfor de nærmere 200 frammøtte på åpningsdagen: – Her inne er det vanskelig å prate, lyden bærer ikke. Og mannen hadde rett, til tross for teppefrie linoleumsgulv, store, bare veggflater og god høyde under taket, dempes lydene i de lyse og luftige lokalene.

Unik barnehage

Såpeboblemaskinen på vannlekerommet er populær, også blant de voksne. Her er leder av barnehagen, Jennie Furulund, i aksjon. Primus motor, førskolepedagog og daglig leder Jennie Furulund, får ikke fullrost fasilitetene nok. Barnehagen, som består av to åttekantede hus, er utformet av danske Harresø Byggeforretning. Trevirket er gran. Hvert hus er konstruert slik at taket hviler kun på ytterveggene, det gjør at innerveggene kan omplasseres etter behov. Den åttekantede formen på huset, hellingen på taket og akustikkplatene i taket, som består av trespon som er limt sammen, gjør at etterklangen i rommene reduseres til et minimum. – Alle som kommer hit, bemerker hvor stille det er, og med tanke på at vi har 61 barn her til daglig, så er det ganske unikt, sier Furulund. Som leder av barnehagen, er hun opptatt av at personalet og alle barna skal omgås hverandre mest mulig i løpet av dagen. Det betyr at det 170 kvadratmeter store fellesrommet er mye i bruk. Rommet knytter de to bygningene sammen, og innbyr til farting på kryss og tvers, og til lek og aktiviteter for liten og stor. Her er også det åpne kjøkkenet plassert samt en flyttbar scene. Barna deltar daglig i matlagingen. Mens personalet står på innsiden av kjøkkenbenkene, står de små på motsatt side. Selv de minste barna når opp takket være et ekstra «trinn» som er montert langs benkene på yttersiden. Når duften av nybakt brød fyller rommet er det bare å felle ned de fastmontert veggbordene, og dekke på til dagens første måltid.

Aktive barn

Satsningsområdet barnehagen har valgt seg er: «Aktive barn», og to av de mest populære aktivitetsrommene innendørs er gymrommet og vannlekerommet, som har fått navnet «Rundtomdammen». – Det lille plaskebassenget vårt er fint med tanke på vanntilvenning, og et slikt rom var jeg fast bestemt på å ha i barnehagen vår, konstaterer Furulund. For Harresø utgjorde vannlekerommet en ny utfordring som ble løst til alles tilfredshet. Over vannlekerommet og badene er det installert egne ventilasjonsanlegg, og i tilknytning til disse er det laget store hemser som benyttes som oppbevaringsplass. De tre småbarnsavdelingene og avdelingen for de litt større barna på tre-seks år, samt kontorer, møterom, stellerom og bad omkranser det store fellesrommet. Med 17 overlysvinduer utnytter barnehagen dagslyset til fulle. De ordinære vinduene, som går fra gulv til tak, gjør at barna kan følge med på hva som skjer utendørs til enhver tid. – Vi benytter takvinduene når vi lufter, da unngår vi trekk og vi får en behagelig ventilasjon. Er takvinduene lukket, settes automatisk et ventilasjonsanlegg i gang når de veggmonterte sensorene reagerer på dårlig inneluft, slik at den brukte luften trekkes ut gjennom ventilene og blir erstattet med ny frisk luft. All menneskelig aktivitet i barnehagen utsondrer varme, denne varmen nyttiggjøres av et varmegjenvinningsanlegg som varmer opp rommene og varmtvannet. Når kulda setter inn, tas en oljefyr i bruk ved behov.

Landlig idyll

Barnehagen ligger landlig til på Jørstadmoen/Fåberg i Lillehammer kommune, og alle rom og avdelinger har fått gamle Fåberg-navn som Gausa, Lågen, Brunlaug og Myggbukta. På uteområdet har barna mange aktiviteter å velge mellom. De kan leke i sandkassa, benytte klatrevegg og tau, eller ta en tur med sjørøverskipet som har egen gallionsfigur. Lekehusene med sine små kioskluker egner seg godt for butikkvirksomhet. Ballbingen er populær, og ikke minst utekjøkkenet med grill- og kokemuligheter. – Vi vil at utemiljøet vårt skal by på utfordringer. Det kan være å komme på toppen av sjørøverskipet eller klatreveggen, eller å greie å balansere over hengebrua. De små strekker seg etter de store, og de store hjelper de små og vokser på det, påpeker Furulund. Nærmeste nabo er Onsum gård, en bondegård med dyr, og det var stor stas da hele barnehagen ble bedt på kuslipp på forsommeren. Om vinteren får barna benytte jordene som akebakker. – Vi er blitt veldig godt mottatt her.
Der er stas å få være på vannlekerommet. (Foto: Lundgaardsløkka barnehage)

Raskt og effektivt

Lundgaardsløkka er en fleksibel og oversiktlig barnehage. – Utformingen gjør at vi kan jobbe mye felles, samtidig som vi kan stenge av og åpne de ulike avdelingene etter behov. Barnehagen ble offisielt åpnet 5.januar i år. Den kom på plass i løpet av 3,5 måned. – Vi valgte Harresø fordi de hadde et konsept med mange praktiske og gode løsninger. Materialene de benytter avgir verken giftige damper eller stråling, noe som gjør at barn med astma/allergi fungerer godt hos oss, sier Furulund. Det danske firmaet arbeider etter omvendt-anbud-prinsippet. Det innebærer at det er kunden som setter opp en liste over ønsket bygningsmasse, tidsplan og rammebudsjett. Harresø ivaretar alle funksjoner, det vil si at de i tillegg til bygningene leverer alt fra møbler og reoler til stellebord og hvitevarer. Små praktiske detaljer som elektroniske vannholdere og klemmer på dørene som skal forhindre klemming av fingre, til barnekjøkken og barnetoaletter, gjør arbeidsdagen enklere for de ansatte. Lundgaardsløkka barnehages ønsker om en opparbeidet lekeplass hvor barna blir fristet til fysisk aktivitet løste Harresø i samarbeid med Leika Norge, som har spesialisert seg på miljøvennlige og slitesterke lekeplassprodukter.

Personvern og cookies