Allergifri jul

Tekst: Grethe Ettung (2009)

 

Jula skal som kjent være en gledens tid, men for en allergiker kan den være tøff nok.

Glitrende juletrær, knallrøde julestjerner og duftende røkelse – førjulstida er i full gang. De fleste synes det er hyggelig med lys, farger, glitter og stas, ser vi bort ifra dem som klør og nyser når de nærmer seg en julegran eller – stjerne, nemlig allergikerne.

Fra julestjerne til ildtopp

– Bare det å bytte ut julestjernene med ildtopper, hadde hjulpet godt, konstaterer Rose Lyngra, rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Julestjernen tilhører nemlig vortemelkfamilien som inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer.

– Mange tror at det å knipe av de små gulgrønne knoppene i toppen motvirker allergiske reaksjoner, men det er bare en myte. Men selv om allergikere bør holde seg unna julestjerner, julegleder og løkplanter som svibler, liljer og tulipaner, fordi de kan gi allergiske reaksjoner, finnes det alternativer. – Selv pynter jeg gjerne med azalea og røde roser til jul, opplyser Lyngra. I tillegg er julekaktus, alpefiol, orkide og kristtorn allergivennlige blomster. Skal du sikre deg helt, er kunstige blomster det tryggeste. Men har du oppbevart kunstige blomster, juletrær og annen julepynt på loftet, må de tørkes fri for støv før de plasseres i stua.

Spyling av juletre

Lyngra anbefaler spyling av de ekte juletrærne, som en del av juleforberedelsene. – Juletrærne kan bære med seg gammel pollen og muggsopp, og importerte juletrær kan være sprøytet med kjemiske stoffer som irriterer slimhinnene. Nyinnkjøpte juletrær som er fulle av snø eller vann bør får stå og renne av seg samt tørke i kjelleren eller i boden, for å unngå irritante mikropartikler som frigjøres under tørkeprosessen. – Ønsker du å benytte bar til kranser og dekorasjoner innendørs, bør det behandles på samme måte. En annen løsning er å bruke kornellgrener eller grener fra rogn, da de er allergivennlige.
– Stadig flere av oss blir allergiske, er det viktig å være føre var og unngå allergifremkallende blomster og (jule)trær?
– Det kan være lurt å ha det i bakhodet, og være litt restriktiv. Er det en i familien som begynner å klø i øynene, eller i nese og svelg, så tenk igjennom hva du har tatt inn i huset ditt og som ikke er der til vanlig, oppfordrer Lyngra.
– Azalea er en av plantene vi anbefaler overfor allergikere når de skal pynte til jul, sier Rose Lyngra, rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.

Lys og varme

Ingen jul uten levende lys, men lys i moderate mengder er best. Os fra stearinlys, peis og stekeovn kan virke belastende, spesielt for astmatikere. – Vi anbefaler å benytte lyseslukker for å forhindre os fra stearinlys, og peisild trenger tilførsel av frisk luft for at den ikke skal ose. Røkelse har blitt et populært innslag i julefeiringen, men en allergiker risikerer pusteproblemer dersom han/hun kommer inn i rom fylt av røkelse. Sigarettrøyking er ikke lenger et like stort problem innendørs som det en gang var. Men selv om røykerne trekker ut, så er «julesigaren» fremdeles populær. – Den får de ta på trappa, kommer det kontant fra Lyngra.

Julemat og julegodt

Julemat og -godt er heller ikke problemfritt. Mange allergikere må holde seg unna mat som inneholder nøtter, egg, gluten og/eller melk. Selv små spormengder av maten som ikke tåles, kan være nok til å utløse en allergireaksjon. – Bare det å knekke nøtter kan få mange til å reagere. De reagerer på nøttestøvet, derfor er ferdig knekkede nøtter det beste. NAAF har lagt ut mye nyttig informasjon på nettsidene sine: www.naaf.no, blant annet eksempler på allergivennlig julegodt, som sjokolade uten melk, egg og nøtter. – Clementiner i disse førjulstider er også et stadig tilbakevendende problem. Når de renses, utsettes allergikerne både for gass­odør og sprut.

Duftfrie produkter er best

Apropos odør, parfymeoverfølsomhet er en velkjent utfordring for allergikere. De fleste av oss eksponeres daglig, direkte eller indirekte, for parfymeholdige produkter som deodoranter, vaskemidler for klær og rengjøringsprodukter. Når tilgangen på parfymerte produkter øker, eksponeres vi mer, noe som gjør at stadig flere vil utvikle parfymeoverfølsomhet. – Vi bør bruke duftsvake parfymer og deodoranter, spesielt med tanke på små barn. Det aller beste er jo duftfrie produkter, konstaterer Lyngra. Bruk av parfymerte produkter er også en medvirkende faktor til dårlig inneklima. Luft som er forurenset av mange kjemiske stoffer, kan skade luftveiene når den pustes inn. Den kan også legge seg på huden og forårsake reaksjoner i form av for eksempel eksem. Når det gjelder vaskeprodukter, anbefaler Lyngra produkter laget for sensitiv hud.

Gode, grønne råd

– Går NAAF aktivt ut overfor institusjoner som sykehus og skoler, for å informere om allergi?
– Vi får god hjelp av mediene nå før jul, både radio, tv og aviser er flinke til å ta for seg allergikernes opplevelse av jula, så jeg tror folk flest er blitt mer bevisste på problemene allergikere møter. Samtidig får vi som arbeider innen rådgivning, mange telefoner fra folk som sliter på arbeidsplassen. Men besøker vi institusjoner, er vi raske til å påpeke ting som bør endres. For et par år siden besøkte Lyngra Diakonhjemmet i Oslo ved juletider, og oppdaget at julestjernene florerte. Det resulterte i et samarbeid mellom Diakon­hjemmet og NAAF, og neste år var allergivennlige planter på plass. – Jeg kan anbefale boka «Gode råd er grønne», for alle som vil ha et allergivennlig grønt miljø ute og inne. Den tar for seg plantearter som ikke er allergiframkallende, avslutter Rose Lyngra.

Personvern og cookies