60 år og nyutdannet etter yrkesskade

Tekst: Vibeke Liane (2002)

 

I førti år har Astrid Wang vært frisør. For to år siden innhentet yrkesskadene henne, hun fikk eksem på fingrene. Etter hvert var armene, brystet og ryggen dekket av smertefull eksem. Tungen hovnet opp og hun fikk problemer med å svelge. Nå har 60-åringen omskolert seg til massør.

I 1959 begynte Astrid Wang i frisørlæra i Oslo. Det skulle bli en livslang forelskelse. Kun mens ungene var små tok hun seg fri fra yrket i et par år. Deretter innredet hun salong i huset i Sauland i Telemark. I alle år har hun sørget for at sambygdingene har hatt moteriktig frisyre. Særlig har Astrid Wang vært fascinert av hårfargingens mange muligheter. – Jeg vært klar over at dette er et utsatt yrke og har alltid beskyttet meg. Brukt hansker, for seks år siden installerte jeg punktavsug, forteller Wang.

Gassmaske og hansker
Etter et par måneder med eksem oppsøkte Astrid Wang hudlege i 1999. – Han tok prøver og konstaterte at jeg er allergisk mot fargestoff og parfyme. Da forstod jeg at jeg ikke kunne fortsette i faget. I ett år var Astrid sykmeldt. Mens sykdommen herjet på sitt verste måtte hun bruke hansker og gassmaske når hun leste avisen. Hun kunne ikke gå ut, reaksjonene på parfyme, vaskemidler, bensin og mange av tilsettingsstoffene vi omgir oss med var for store. Fremdeles må hun ha gassmaske på seg når hun åpner bokser med kjemiske stoffer og når hun fyller bensin. Hun får også blemmer på tunga når hun går forbi folk på gata som har dynket seg i parfyme. Hun må velge kosmetikk og sjampo med omhu. – Jeg klipper fremdeles håret til noen av de gamle kundene. Da må jeg bruke hansker. Det er nok at håret er behandlet med et kjemisk midler, og det gjør jo de fleste i dag, sier Wang.

Mange rammes
Allerede for seks år siden kjente Astrid Wang de første tegnene til det hun tror er en reaksjon på kjemikaliene i hårremediene. – Jeg hadde vondt i mellomgulvet. Følte et press. Tanken slo meg at det kunne være forårsaket av kjemikaliene jeg omgås i jobben, men jeg slo det fra meg. Jeg er så fryktelig glad i faget mitt så jeg lot være å undersøke det. Jeg har fremdeles ikke fått konstatert at det har noe med eksemen å gjøre. Men jeg innbiller meg at giftene romsterte inne i kroppen før de slo ut på hudoverflaten, sier Wang. Yrkeshygieniker Bjørg Eli Hollund ved Seksjon for Arbeidsmedisin ved Universitetet i Bergen er ekspert på frisørenes helseplager. Hun tviler på om smertene i brystet har sammenheng med eksemen. – Jeg har aldri vært borte i et slikt tilfelle. Smertene i brystet har nok andre årsaker, mener Hollund. Hun forteller at en finsk undersøkelse fra 1998 viser at 17 prosent av frisørene har eksem, og at 13 prosent av tilfellene er relatert til yrket.

Nytt yrke fra februar
Det er også tilfelle med Astrid Wang. Legene konkluderte med at Astrid Wang hadde en yrkesskade, og at hun ikke lenger kunne stå i yrket. – Konsulenten på Aetat foreslo at jeg skulle jobbe i barnehage. Men luktene fra de nystelte ungene og stoffene i såpene er for sterk for meg. Etter en del fundering fram og tilbake fant vi ut at jeg kunne omskolere meg til massør, sier Wang. Det siste halvåret har Wang pendlet til Oslo hvor hun har gått på Axelsons Body Work School hvor hun lærer klassisk massasje. To uker i måneden studerer hun yrket sammen med medelever som er halvparten så gamle som seg. Rikstrygdeverket dekker reiseutgifter og kurset som koster 25 000 kroner. – Etter det første kurs-bolken var jeg verre av eksemen enn noen gang. Vi trente på hverandre, det var som om all knaingen fikk fram reaksjoner, sier Wang. Hun forteller at hun etter hvert har blitt bedre og bedre. – Jeg bruker kremer uten parfyme. Kundene får også beskjed om å ikke ta på seg parfyme. Jeg tror den delen vil gå greit når jeg åpner massør-praksisen i begynnelsen av februar. De fleste på Sauland vet at jeg ikke tåler parfyme, ryktene løper fort i en liten bygd, smiler Wang. Hun håper å kunne bygge på kundekretsen fra årene som frisør når hun bygger opp ny praksis. Jeg gleder meg, jeg er sikker på at dette er et yrke jeg kommer til å trives i, sier hun optimistisk.

Personvern og cookies