10 råd mot stress for den engasjerte

Symptomene på stress og utbrenthet er ulike for hver enkelt av oss. Noen blir aggressive og kritiske, andre faller sammen, får gråteanfall eller raseriutbrudd. Noen får også anfall som ligner panikkanfall. Hos andre kommer opplevelsen snikende i form av mangel på energi, tiltakende isolasjon, kraftløshet og slitenhet, en kynisk holdning til klienter eller kunder. Eller de har en vedvarende følelse av å være utilstrekkelig.

De fysiske symptomene som kommer samtidig kan sette seg i kroppen over lang tid som vedvarende smerter i muskler og ledd, hodepine eller svimmelhet.

Har du en stressende jobb, er det ikke først og fremst de arbeidsoppgavene du utfører i arbeidstiden som er den største utfordringen. Den største utfordringen er alt det du ikke gjør, eller ikke får gjort. Alt det du ikke klarer å slutte å tenke på, selv etter at du er kommet hjem er det som sliter deg ut.

Når du føler det er mer du burde gjort, så sjekker du konstant epost, internett og skriver notater hjemme, på hytta eller i bilen. Arbeidslivets største utfordring er ikke teknologien som gjør at vi kan være tilgjengelig over alt. Hele døgnet. Hele uken. Det er når grenseløs teknologi møter grenseløset utslitte mennesker at problemene oppstår.

Den aller største utfordringen for mennesker som er i ferd med å bli mer slitne enn det som godt er, er rett og slett at de ikke ser noen alternativer til det de holder på med. Presten eller advokaten er prest eller advokat 24 timer i døgnet. De har ikke et skille mellom seg selv som person og yrkesrollen sin. Hun som er «flink pike» har på samme måte heller ingen andre roller å spille på. Hun er den som får til alt, fikser alt og som alltid må strekke seg etter det perfekte 24/7.Og hun har ingen annen strategi.

For å unngå å bli utbrente må vi finne alternative identiteter til disse rollene. Advokaten må gå fra jobb en tidlig fredag for å være «fotballtrener». «Flink pike» må komme sent en onsdag fordi hun har vært «mor til sykt barn» natten før og akseptere at hun ikke samtidig kan være perfekt som ansatt. Vi må alle ha alternative roller vi kan gå inn og ut av og sette grenser mellom. Vi må lære oss å si «nei, det kan jeg ikke, for jeg skal gjøre noe annet.»
Her følger ti råd for deg som vil øve deg i å sette grenser, kontrollere stresset og forebygge utbrenthet, men likevel være engasjert i jobben din.

 • En ting om gangen
  Ha et langt perspektiv på det du ønsker å oppnå. Har du det i deg, kommer du til mål. Skill mellom det som er viktig og det som haster. Tenk langsiktig. Du trenger ikke gjøre alt å en gang.
 • Glem at du glemte
  Aksepter dine feil. Lev med dine mangler. Vi andre gjør det, og klarer oss fint likevel.
 • Få venner på jobben
  Tør å vise en kollega eller to hvem du er. Hva du er redd for .Hva du drømmer om. Hva du ikke kan.
 • Oppsummer dagen din
  Det er lett å fokusere på den ene tingen du ikke fikk gjort. Øv deg heller på å oppsummere alt du faktisk fikk gjort denne dagen. Der er sikkert veldig mye.
 • Gi den indre sjefen din sparken
  Vi er vanligvis mye strengere med oss selv og stiller mye tøffere krav til oss selv enn det sjefen på jobben gjør når vi er slitne. Sett deg ned og snakk med sjefen din. Be om tydelige forventninger og bli enig om hvilken hjelp du trenger i en kortere periode, så slipper du å kjenne på om du gjør en god jobb om kveldene og i helgene. Da er «katta ute av sekken».
 • Sjekk deg selv
  Hvor er du på vei? Liker du den du ser nå, den du er når du jobber hele tiden? Er dette god nok grunn det du ser til å slå av mobilen og stenge eposten i kveld?
 • Ta pauser
  Du må planlegge på forhånd når du skal ta fri. Når du skal ut på reise og slappe av. For du  får sjelden tid til det du ikke har planlagt. Legg inn frihelger og fridager i kalenderen når året starter. Mange. Da er det mulig å hente seg inn igjen. Å ta fri er også en plan.
 • Si i fra
  Du har flere identiteter og roller å spille enn bare den på jobb. La andre få vite om dem.Vær åpen dersom du står i press mellom familie og jobb, mellom ektefelle og sjef. Først når du gir beskjed kan det løse seg.
 • Kutt ut usynlig overtid
  Du kan slå av eposten og bare svare en gang om dagen. I helgene. Du kan faktisk også slå av hele telefonen, visste du det? Tenk deg om og vær bevisst det du holder på med. Ikke vær tilgjengelig på autopilot.
 • Trening hjelper på stress
  Men bare dersom du også hviler og restituerer!

 

Målet er at du skal kunne takle dagen din uten detaljstyring fra kunder, sjefer eller mobiltelefoner.
At du skal bli bevisst at dine kvaliteter kommer best til sin rett når det er du som bestemmer over deg selv og din tid. Når du bare tar det ansvaret som ligger stillingen, og ingenting mer når du er så sliten. Og du ber om hjelp når det trengs for du bestemmer over din egen utvikling og det er din karrière. Først da kan du ha en grenseløs jobb. Fordi du er et grensesettende menneske.

Kjetil Vedøy, tidligere direktør i Arbeidsmiljøsenteret.

Personvern og cookies