TEMA: Psykososialt arbeidsmiljø – Utgave: 02/2011

Manipulatorene iblant oss

 Manipulasjon+illustrasjonsbilde+464.jpg
Manipulatoren trekker i trådene og får deg til å danse, akkurat som han vil. (Illustrasjonsfoto: Julian Ward/Scanpix)
Manipulatoren har full kontroll når han/hun plukker ut sine ofre.

Av Grethe Ettung  

- Manipulatoren kan være vanskelig å oppdage. Nå snakker jeg om den dyktige manipulatoren, poengterer Grethe Nordhelle, psykolog og advokat, og forfatter av boka Manipulasjon – Forståelse og håndtering.  

Har full kontroll
Manipulasjon skjer hovedsakelig i dialog med andre. Manipulatoren bruker andre mennesker bevisst for å få dem til å gjøre, eller unnlate å gjøre, noe som er til fordel for han. Han planlegger nøye hvordan han skal oppnå det han er ute etter. I motsetning til psykopaten, som kan la seg rive med og høylydt gi uttrykk for sin frustrasjon dersom han ikke får det som han vil, har manipulatoren full kontroll. Han handler ikke spontant, men er beregnende og kalkulerende.
- Det er lettere å oppdage psykopaten enn det er å oppdage manipulatoren, påpeker Nordhelle. Psykopaten er opptatt av å følge èn vei, og bøyer ikke av dersom han blir avvist. Han tror på sin virkelighet, og er derfor ikke på vakt eller redd for å bli avslørt. Imidlertid blir han lett frustrert, og kan bli irritert og aggressiv, dersom han ikke lykkes. Manipulatoren derimot, skifter strategi dersom han ikke lykkes i første omgang, eller er i ferd med å bli avslørt. Han er kreativ og fleksibel. Han benytter kontrollert sinne dersom det er hensiktsmessig for å oppnå noe. Reelt sinne greier han vanligvis å holde i sjakk. Nordhelle+462.jpg

Manipulatoren bruker andre mennesker bevisst som redskap for å oppnå noe, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle. (Foto: Grethe Ettung)

Vet hva han gjør
En og samme person kan både ha psykopatiske trekk, og være manipulerende. Samtidig er det mange flere manipulatorer enn det er psykopater.
- Jeg snakker litt imot den etablerte psykiatrien når jeg skiller mellom psykopati og manipulasjon, og når jeg omtaler manipulasjon som et bevisst fenomen som innebærer at manipulatoren vet hva han gjør, sier Nordhelle.
Hun mener at det å benytte utspekulerte strategier for å oppnå noe bestemt, fordrer avansert bruk av egen bevissthet.
I boka beskriver Nordhelle manipulatoren som den svake parten.
- Med det mener jeg at han er svak i spesifikke situasjoner. For å oppnå det han ønsker, er interessert i eller har behov for i disse situasjonene, benytter han manipulasjon bevisst til egen fordel.  

To til to-situasjoner
En erfaren manipulator har sine metoder for å finne fram til potensielle ofre. Han er god til å kommunisere, noe som gjør at han enkelt kommer i kontakt med andre. I tillegg er han en dyktig observatør som raskt, eller over tid, kan finne ut om kollegene kan være til nytte, nå eller seinere. Det kan være på det materielle, sosiale eller psykologiske plan.
- Han har høy sosial intelligens som han utnytter til egen fordel. Han er observant, beregnende og flink til å innhente informasjon han kan dra nytte av på et senere tidspunkt, opplyser Nordhelle.
For å kunne manipulere offeret sitt, benytter manipulatoren gjerne en til en-situasjoner. Han kan for eksempel ta for seg personen inne på et cellekontor med lukket dør. Han planlegger godt før han handler, for å ha full kontroll over situasjonen. Strategiene han bruker kan være sanne, halvsanne eller falske.
- Manipulatoren vil gjerne fremstå som bedre enn han er. Vi lar oss imponere over innpakningen, som kan være rent bedrageri, påpeker Nordhelle.    
Et eksempel kan være å benytte seg av falske attester og vitnemål for å oppnå en bedre betalt stilling som inngir større innflytelse og mer makt. 

Offerrollen
Resultatet er at offeret opplever en fasade som ikke er ekte. Men før eller siden vil fasaden slå sprekker.
- Da vil manipulatoren forsøke å reparere sprekkene. Greier han ikke dette på en overbevisende måte, skifter han strategi og kan for eksempel ty til offerrollen og appellere til offerets følelser for å oppnå sympati.
Manipulatoren gjør dette for å gjenopprette forholdet, og er en del av hva Nordhelle betegner som den uendelige manipulasjonssirkelen. Viser offeret at hun/han blir følelsesmessig berørt, har manipulatoren igjen overtaket. Fungerer derimot offerrollen ikke overbevisende nok, kan det å skape frykt være neste steg. For at det skal lykkes, må det enten eksistere en avhengighet mellom manipulatoren og offeret, eller så må manipulatoren treffe en kime av usikkerhet hos offeret. Små doser av negative kommentarer vil for eksempel over tid, gjør noe med offeret. Hun begynner å tro på det manipulatoren hevder, og vil bli gående og engste seg for hva neste trekk vil innebære. 

Manipulators forlengede arm
Får offeret hjelp til å se, eller erfarer selv, at truslene ikke er reelle, vil manipulatoren forsøke å gjenopprette tilliten. Det gjør han ved igjen å skape sympati. Lykkes han i dette, begynner sirkelen på nytt. Det betyr ikke at offeret ikke vil kunne bryte sirkelen.
- Det spørs om du selv greier å håndtere manipulatoren, og hvor belastende det vil være, kommenterer Nordhelle.
- Er det sjefen som er manipulatoren og han påvirker arbeidsvilkårene dine, spørs det hvordan det øvrige personalet håndterer dette. Følger de sjefen, blir de manipulators forlengede arm, hvis de ikke er klar over at de blir manipulert. 

Kollegialt nettverk
Nordhelle påpeker viktigheten av å ha et nettverk rundt seg.
- Snakker du med kollegene dine om det du opplever, blir det lettere å få en forståelse av hva som er i ferd med å skje. Hendelser vil kunne settes sammen som brikkene i et puslespill man begynner å se konturene av.
Står du alene, er rådet fra Nordhelle å lytte godt til det manipulatoren har å komme med, men gi så få kommentarer som mulig til det han sier. Han er opptatt av at du skal handle når du er emosjonell; sint, lei deg, redd eller imponert. Dersom følelsene får dominere, glemmer vi å vurdere og analysere.
- Gi beskjed om at du vil tenke over saken, for så å komme tilbake til den på et senere tidspunkt.
Så sant offeret makter det, anbefaler Nordhelle å stille alene i møtet med manipulator.
- Å ta med seg tillitsvalgte eller andre, vil han oppleve som et svakhetstegn. Men du kan ha dem i kulissene og benytte dem som rådgivere. Slik kan dere sammen, finne ut av hvilke strategier det kan være lurt å ta i bruk. 

Gå langsomt
Magefølelsen er heller ikke å kimse av om du er usikker på om du står overfor en manipulator eller ei.
- Oppfatter du at det er noe som skurrer, så skal du ta din indre stemme på alvor. Ikke la den forkludres av manipulatoren. Trekk deg ut av situasjonen for å kunne tenke klart. 
Nordhelle anbefaler også ”å gå langsomt”. Det er ikke alltid like lurt å blottlegge seg selv på alle områder.
- Markedsfører du ett svakt punkt, og selv om du ellers er en sterk person, er det nok til at manipulatoren kan starte prosessen med å få deg dit han ønsker. 

  

 


 • Dette kjenner jeg igjen, og det er helt klart at uttrykket 'manipulator' er riktigere å bruke enn psykopat. Men jeg er ikke enig i at man skal møte manipulatoren alene når man først har fått mistanke/en følelse av at det er en manipulator man har med å gjøre. For å verne seg selv bør man ha med seg et 'vitne' til hva man snakker om, selv om samtalen tilsynelatende skal være om noe 'ufarlig'. Min erfaring er at manipulatoren gjør selv ufarlige temaer, og hva som er kommunisert (verbalt og/eller non-verbalt) i den sammenhengen, til noe vedkommende kan bruke mot den han/hun manipulerer når det passer seg. Vedkommende kan jo gjemme på slike "ting" i årevis! Vanvittig skremmende!
  Av KA - kl. 10:01 lørdag 21. mai
 • Bra artikkel! Veldig informativ og med løysningsforslag for kva å gjere. Eg har vore borti psykopater før, men ser no at eg også har vore borti manipulatoren i arbeidslivet.
  Av GK - kl. 09:11 tirsdag 24. mai
 • Veldig bra skrevet. Boka er også veldig bra. Jeg har fulgt rådene og blitt sterk. Så nå har han koblet inn en til å hjelpe seg å manipulere meg. Jeg er veldig usikker på hva jeg skal gjøre. Late som om alt er ok (blid og saklig) eller ta med noen. Jeg velger det første tror jeg. Og spiller trygg. Men ille å være i en slik situasjon. Har noen råd til meg? (Er fristende å involvere hans leder, men tror ikke det kommer noe bra ut av det). Fordi det er avstand mellom disse - de har liten kontakt.
  Av IL - kl. 21:07 tirsdag 13. september
 • Så herlig å finne ord som beskriver min kollega. Hun er som en pest som forfølger meg, og jeg har ikke mulighet til å unngå henne. Jeg har nå skjønt at jeg er nødt til å dele min opplevelse med noen. Jeg må tilføye at hun er svært inntagende og folk smelter når de kommer nære nok. Tårene blir flittig brukt ved forsøk på konfrontasjon. Vips så er det egentlige offeret skurken. Jeg orker ikke være "den som hever seg over det lenger". De siste årene mine har handlet om å komme meg ut av hennes sirkel. Ved å skifte arbeidsplass (hun kom etter), og ved å prøve å konfrontere. Jeg er et mye bedre skurkebilde utad og evner ikke skru på noen sjarm, brette meg inntagende inn til kolleger med tårevått ansikt, komme ut fra pauserommet sammen med en eller to kolleger med hodene tett sammen. Ingen av disse metodene greier jeg å bruke. Så hvilken metode skal jeg bruke for å bli fri? Hvorfor hun forfølger meg? Ett ord: SJALUSI. Jeg har litt bedre stilling, litt bedre betalt, får litt bedre utfordringer - fortsatt. Men hun har ødelagt opptil flere arenaer for meg. Og jeg frykter framtiden. Er dette en sak jeg skal henvende meg til min sjef med (vegrer meg da sjefen liker folk som smyger seg tett inntil), HMS ansvarlig - vedkommende er hovedstøtte på pauserommet. Er legebesøk og sykmelding eneste løsning for meg?
  Av ATH - kl. 09:50 søndag 19. februar
 • Tror det er lurest å ikke bry seg. Vær skuespiller. Det blir lettere og lettere for hver dag. Vær litt som Sara i Broen. Svar nøytralt og spill glad/uberørt. Ikke bruk tid på dialog. Bygg inn avstand, men lat som om du er nær. Snart har DU kontroll. Du ser neste trekk og du blir mindre og mindre sliten... Hun skal ikke ta mer krefter fra deg! Lykke til!
  Av IL - kl. 00:30 fredag 24. februar
 • Har en akkurat sånn en på arbeid hos oss. Flere som ikke liker henne, men ingen som tør å gjøre noe, eller legge imot. Hun er uovertfuffen i sine egne øyne, ingen kan og vet mere enn hun. Klienter er livredde for å få henne som behandler. Hun har også flere ganger blitt anmeldt til politiet, men dette klarer hun ogå å manipulere seg ut av. Skylder på klientenes "psykiske sykdom" En pest og en plage, splitt og hersk. Bruker alle kjente hersketeknikker og tror hun er SÅ deilig selv. "jeg bruker å få viljen min jeg" er omkvedet. Ødelegger en ellers okay arbeidsplass. Det verste er at hun er maktarrogant overfor klienter. Kunne skrevet mye mer, men kjenner at jeg ikke gidder. Gidder forøvrig ikke å arbeide her lengre heller
  Av kommunalt ansatt - kl. 20:29 onsdag 9. mai
 • Veldig mye sant her, men ikke så mye informasjon om hva en skal gjøre når en først har oppdaget en mulig manipulator.For å finne dette ut må en jo bli kjent og for å bli kjent må en også etterhvert utgi litt informasjon slik som navn adresse, jobb, tlf. men hva skal en gjøre hvis en da oppdager en fremtredende manipulator?en kan jo ikke flytte,bytte nav og jobb! hvordan setter en en fullstendig stopper for denne typen mennesker!?
  Av synnøve hansen - kl. 18:52 onsdag 12. desember
 • Bokanmeldelse av psykologspesialist på denne boken: Inviterer til heksejakt. http://www.psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=136672&a=4 «Manipulasjon» er et vanlig uttrykk i dagligtale, i Bokmålsordboka beskrevet som «tilslørende framgangsmåte». I psykologien er det imidlertid ikke et etablert faguttrykk. Nordhelle bygger en modell med en fundamental svakhet: Har man først dannet seg en teori om en persons beveggrunner, vil all atferd som fremvises, kunne tolkes som en bekreftelse på teorien. Basert på egen erfaring som advokat og psykolog i arbeid med meklingssaker beskriver Nordhelle manipulatoren som en superskurk à la Supermanns nemesis Lex Luthor – utrolig smart, nesten umulig å identifisere og med en nærmest overnaturlig evne til å lure intetanende personer inn i sitt nettverk av løgner og planer. Gjentatte ganger leser vi at manipulatoren kjennetegnes ved trekk som vi også finner hos ikke-manipulatoren. Den prinsipielle forskjellen forklares med at ikke-manipulatoren ikke er seg bevisst sine handlinger, mens manipulatoren bevisst bruker sine handlinger som en del av en langsiktig strategi. Nordhelles primære prosjekt er ikke å forstå fenomenet teoretisk, men å gi leseren verktøy til å avdekke manipulasjon i praksis. I denne sammenhengen bygger hun en modell med en fundamental svakhet: Har man først dannet seg en teori om en persons beveggrunner, vil all atferd som fremvises, kunne tolkes som en bekreftelse på teorien. Skal man avdekke en manipulator etter Nordhelles kriterier, må man ha intim kunnskap om hva slags intensjoner, planer og skjulte hensikter som ligger til grunn for en atferd. «Dommen» blir løsrevet fra objektive kriterier og helt og holdent avhengig av vurdererens tolkning av personens indre motiver. Fordi kjennetegnene på en manipulator er trekk som fra tid til annen gjelder de fleste av oss, er manipulatoren godt skjult og vanskelig å avsløre. Når Nordhelle beskriver dette som et samfunnsproblem av betydelig omfang, begynner prosjektet med å avsløre manipulatorene å ligne en heksejakt. I 1487 ble Heksehammeren (Malleus Maleficarum) utgitt og brukt som lærebok i hvordan man kunne avsløre og straffeforfølge hekser. Den logiske bristen som gjorde det umulig for anklagede hekser å bevise sin uskyld for en allvitende inkvisitor, er også gjeldende for den prosess som ville blitt resultatet om man skulle forsøkt å avsløre manipulatorer basert på kriteriene Nordhelle skisserer. Andreas Høstmælingen, psykologspesialist
  Av Sara Lie - kl. 16:50 torsdag 25. april
 • Dumpa en kompis pga. han var manipulator , spesiellt mot meg selv og for å ikke si mot sin 10 år yngre kjereste sammt alle han hadde med å gjøre, det er bygget in i dem, til slutt så gjør de dette i alle situasjoner som kan tjene dem og dems vilje , skammelig..
  Av Inge - kl. 01:53 mandag 20. januar

Legg til kommentar

captcha

Produsert av Pixelhospitalet AS